Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uskoisitko tätä? Omakotiasuminen on Pirkanmaalla monin tavoin kalliimpaa kuin pääkaupunkiseudulla

Omakotiasuminen Pirkanmaalla on tällä hetkellä jopa kalliimpaa kuin pääkaupunkiseudulla. Asia käy ilmi Omakotiliiton toteuttamasta selvityksestä, jossa vertaillaan asumisesta koituvia kustannuksia Suomessa.

Liitto on käyttänyt vertailussa esimerkkitaloa, joka on kooltaan 120 neliötä, 30 vuotta vanha ja siinä on oma tontti, vähintään 1 000 neliön kokoinen. Tässä vertailussa suurin osa alueen kunnista asettuu 5 000 ja 7 000 euron vuosikustannuksen välimaastoon. Kustannuksiin on laskettu kaikki omakotiasumisen kustannukset. Tutkimuksessa on käyty läpi sata suomalaiskuntaa, joiden yhteenlaskettu väkimäärä on 84 prosenttia Suomen kokonaisväestöstä.

Kun arvioidaan kuntakohtaisia maksuja, kymmenen kalliimman suomalaispaikkakunnan joukosta löytyy peräti kuusi pirkanmaalaista kuntaa. Kun laskee yhteen lämmityskulut, käyttösähkön, vesimaksun ja jätemaksut, Lempäälässä kustannuksia tulee noin 8 300 euroa vuodessa. Listalle päätyvät myös Ylöjärvi, Kangasala, Nokia, Pirkkala ja Pälkäne.

Vertailun vuoksi: yhtään pääkaupunkiseudun kuntaa ei samaiselta listalta löydy.

Sähkömaksuja vertailtaessa kärkipäästä löytyy myös useampi pirkanmaalainen kunta. Kalliimpien sähkömaksujen listan kymmenen kärjessä on viisi maakunnan kuntaa: Akaa, Nokia, Pirkkala, Pälkäne ja Lempäälä. Tästäkään kymmenen kärjestä ei löydy kuntia pääkaupunkiseudulta.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander korostaa tiedotteessa, että päättäjien on lisättävä politiikkatoimia, joilla asumiskustannukset saadaan laskemaan. Erityisen paljon hän odottaa uudelta eduskunnalta ja valittavalta hallitukselta.

– Nykyisellään entistä suurempi osa käytettävissä olevista tuloista menee ihmisten perustarpeisiin, eli sähkö-, vesi- ja jätehuollon maksuihin. Kun lisätään tähän nopeasti nousseet asuntolainojen korot ja lisääntyvät korjauskustannukset esimerkiksi tulevien rakennusten energiatehokkuusvelvoitteiden kautta, alkaa asumisen kustannustaso ja sen nousu olla kestämätön, Silander sanoo Omakotiliiton tiedotteessa.