Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kintulammilla jäljitellään metsäpaloa 3 hehtaarin alueella

Kintulammin retkeily- ja luonnosuojelualueella tehdään valmistelevia töitä männikössä, joka ennallistetaan kesällä polttamalla. Ennallistamispoltolla jäljitellään metsäpaloa luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Valmistelevat puunkaatotyöt kestävät voin viikon verran, ja niitä tehdään arkisin kello 7 ja 17 välillä.

Ennallistettava noin 3 hehtaarin laajuinen metsäalue sijaitsee Keltolahdentien varrella. Kirkkokiven laavu on lähimmillään noin 130 metrin päässä ennallistamiskohteesta.

Alue on noin 65-vuotiasta männikköä, joka on lajistoltaan ja rakenteeltaan yksipuolista. Metsäalue on valittu ennallistamispolttoalueeksi maaston ja sijainnin sopivuuden sekä luonnon monimuotoisuudelle saavutettavan hyödyn vuoksi

Ensin hakkuukoneella tehdään poltettavan alueen ympärille noin 4 metriä leveä palokuja, jonka tarkoitus on estää tulen leviäminen polttoalueen ulkopuolelle. Palokujalta poistetaan kaikki puut, ja ne siirretään poltettavalle alueelle.

Lisäksi männiköstä kaadetaan hakkuukoneella tasaisin välein pistomaisesti puustoa, joka myös jätetään maastoon poltettavaksi. Kaikkiaan puista kaadetaan noin kolmasosa maahan, ja kaadetut puut sijoitellaan tasaisesti, jotta ne kuivuisivat hyvin polton helpottamiseksi. Lisäksi alueen pienpuusto kaadetaan maahan.

Varsinainen ennallistamispoltto tehdään kesällä. Tavoitteena on luoda lämpimiä ja avoimia alueita metsäympäristöön ja tuottaa hiiltynyttä lahopuuta esimerkiksi kolopesijöille, hyönteisille ja sienille.

Kintulammin ennallistamispoltto on saanut valtionavustusta ympäristöministeriön Kunta-Helmi-rahoituksesta.