Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TTT katkoo taas klassikoilta kylkiluita – Kuningas Arthur kohtaa Konttorin ja Saituri talousluennon

Saituri kohtaa talousluennon ja kuningas Arthur selvittelee työyhteisökriisejä Konttorin David Brentin tapaan.

Tampereen Työväen Teatteri katkoo klassikoilta kylkiluita myös ensi syksynä.

Keväällä Anton Tsehovin Kolme sisarta -ikiklassikon viides näytös siirrettiin sci fin ja Alien-elokuvien maailmaan ja Jeanne d’Arcin housuissa myyttinen keskisajan sankaritar kävi näyttämöllä dialogia Anneli Jäätteenmäen ja Anneli Auerin kanssa.

Ensi syksynä klassikot joutuvat mankeliin Suuren näyttämön kahdessa ensi-illassa.

1600-luvulla kirjoitettu Molièren Saituri saa terästystä nykypäivän talouselämän käänteistä ja lainalaisuuksista näytelmässä Saituri – Ihana raha ja Pyöreän pöydän ritarit -musiikkikomediassa kuningas Arthurin luvataan kohtaavan samanlaisia työyhteisökriisejä ritariensa kanssa kuin David Brent ja Pentti Markkanen Konttori-sarjassa.

Pyöreän pöydän ritarit pohjautuu keskiaikaiseen kuningas Arthurin tarustoon ja ritarirunoelmiin, joissa muun muassa irrotettiin miekkaa kivestä ja etsittiin pyhää Graalin maljaa, josta Jeesus joi viimeisellä ehtoollisella.

Pyöreässä pöydässä yksikään ritareista ei ollut toista arvokkaampi. Tästä rakennetaan pohja tarinalle työyhteisökriisistä.

– Arthur huomaa, ettei Pyöreän pöydän ritarien keskiaikaisen työpaikan ja toimiston vetäminen ei olekaan niin helppoa. Kokoukset venyvät ja työpaikka ajautuu johtajuuskriisiin. Ja lisäksi vielä Graalin malja on kadoksissa, maalailee ohjaaja Linda Wallgren.

Pyöreän pöydän ritarit on musiikkikomedia, jossa barditrion keskiaikaiset sävelmät ulottuvat moderniin pop-musiikkiin saakka.

Rooleissa nähdään Miia Selin, Mika Honkanen, Samuli Muje, Pihla Pohjolainen, Hiski Vihertörmä ja Juha-Matti Koskela sekä vierailevat Noora Dadu, Vilma Sippola, Esme Kaislakari, Jussi-Pekka Parviainen, Antti Autio ja Paavo Malmberg.

Moliéren Saituri on ollut teatterien vakio-ohjelmistoa jo vuosisadat. Ohjaaja Otso Kauton mukaan ylipursuavan barokkiajan aikaa hyvin kestäneestä luonnekomediasta on otettu hauskimmat havainnot ihmisluonteesta ja yhdistetty ne tietoihin rahan historiasta, Suomen verotuksesta ja rahan mahdista.

– Olin haaveillut jo pitkään Saiturin tekemisestä. Mietin, että voisiko barokkikomedian ja talouspoliittisen luennon miksata. Tätä outoa yhdistelmää lähdin tutkimaan. Ja nyt voin vakuuttaa, että se on mahdollista. Lopputulos kunnioittaa alkuteosta niin paljon, että uskon, että moni ei nykypäivän taloustietoa edes huomaa, intoilee Kautto.

Kauton kanssa tekstiä on hionut Helsingin Sanomien kokenut taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste.

– On ollut hauskaa seurata, miten teatterin ihme toteutuu ja miten hauskaa näyttelijöillä on harjoituksissa ollut, kertoo Raeste.

Saiturin roolissa nähdään TTT:n Luulosairaassa Kauton kanssa jo aiemmin Moliére-yhteistyötä tehnyt Auvo Vihro. Muissa rooleissa nähdään Jari Ahola, Juha-Matti Koskela, Inke Koskinen, Samuli Muje, Suvi-Sini Peltola, Pihla Pohjolainen, Hiski Vihertörmä, Eriikka Väliahde ja TTT:n uusi kiinnitys Riikka Papunen.

TTT:n ensi syksyn muiden näyttämöiden uutuudet julkistetaan keskiviikkona 8. maaliskuuta.