Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaan hyvinvointialue päätti ostaa psykiatripalvelua yksityiseltä – kansanedustajat älähtivät

Pirkanmaan hyvinvointialueen päätös hankkia psykiatrian ja vammaispalvelujen lääkäripalveluja yksityiseltä palveluntarjoajalta on nostanut äläkän. Kansanedustajat Aki Lindén (sd.) ja Merja Kyllönen (vas.) tekivät asiasta kirjallisen kysymyksen. Kansanedustajat tulkitsivat, että kyse on lain vastaisesta kokonaisulkoistuksesta. Kansanedustajat kysyivät muun muassa sitä, "mihin välittömiin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy, jotta tämän mittaluokan mielenterveyspalveluiden ulkoistukset kyetään lakiin perustuen Pirkanmaan hyvinvointialueella pysäyttämään".

Pirkanmaan hyvinvointialueen näkemyksen mukaan hankinnan lähtökohta on, ettei kokonaisulkoistukselle syntyisi tarvetta.

Hyvinvointialueen tiedotteessa hankintaa perustellaan pirkanmaalaisten mielenterveyspotilaiden ja -asiakkaiden palveluiden riittävän saatavuuden turvaamisella. Henkilöstön saatavuusongelmat ovat uhanneet tätä tavoitetta Pirkanmaalla jo pitkään. Ongelma on sekä alueellinen että kansallinen.

– Nyt hankittu lääkäripalvelu ostetaan henkilöstövuokrauksena ja vastuu palvelun järjestämisestä ja työntekijöiden ohjaamisesta on kokonaisuudessaan hyvinvointialueella. Järjestely on välttämätön, kunnes jo käynnistetyt muut toimenpiteet tuovat helpotuksen henkilöstön saatavuuteen. Viimeisen vuoden aikana noin kymmenen prosenttia aikuisten psykiatrian lääkärityövoiman osuudesta on tuotettu muulla kuin omalla henkilöstöllä, sairaaloiden osastot pääosin omin voimin. Palvelujen kysyntä on voimakkaasti lisääntynyt muun muassa pandemian aiheuttaman kuormituksen vuoksi. On syntynyt jonoa, jota puretaan nyt mahdollisimman nopeasti, toteaa hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola tiedotteessa.

Aluehallituksen päättämän hankinnan ennakoitu arvo oli 10 miljoonaa euroa vuosittain. Ennakoidun arvon laskemiseen on käytetty vallitsevan tavan mukaan suurinta mahdollista maksettavaa kokonaiskorvausta. Toteuma voi olla käytännössä pienempi tai hieman suurempi.

Hankinta ei sisällä määrä- tai vähimmäisostovelvoitetta. Hankinnassa palvelun hinnat on vahvistettu, mutta palvelun täsmällinen määrä on jätetty avoimeksi. Hyvinvointialue tilaa palvelua oman tarpeensa ja palveluntuottajan kapasiteetin mukaisesti. Hyvinvointialue hankkii ostopalveluja täydentääkseen omia resurssejaan ja vastatakseen lisääntyneeseen kysyntään.

Hyvinvointialue kertoo tiedotteessaan myös pyrkivänsä edelleen aktiivisesti rekrytoimaan palvelukseensa lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa.

–  Tavoitteemme on ennen kaikkea turvata kriittiset palvelut. Tähän tarvitsemme sitoutunutta omaa henkilöstöä, mutta myös yksityisiä palveluntuottajia, konsernipalvelujohtaja Juhani Sand toteaa tiedotteessa.

Hyvinvointialue on jo käynnistänyt toimenpiteet, joilla tehdään kokonaisselvitys psykiatrian tilanteessa Pirkanmaalla. Selvityksellä pyritään ratkaisemaan sekä palvelujen kysynnän ja tarjonnan että henkilöstön saatavuuden haasteita.