Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistönvälittäjät: Yksi syy kaataa nyt monen asuntokaupan – Tampereen markkina selvästi virkistynyt

Asuntokauppa käy nyt Tampereella selvästi paremmin kuin vielä vähän aikaa sitten, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n (SKVL) ylimääräisessä markkinakatsauksessaan.

Sama tilanne on myös Helsingissä ja Turussa.

SKVL:n helmi-maaliskuun vaihteessa tekemän ylimääräisen jäsenkyselyn vastauksista selviää, että asunnonvaihtajien liikehdintä on kasvanut merkittävästi. Kyselyt ja tarjoukset myynnissä olevista asunnoista ovat vilkastuneet merkittävästi ja kauppojen määrä kasvaa eniten kasvukeskusten kerrostaloasunnoista.

Asuntokaupat kaatuvat nyt SKVL:n mukaan usein siihen, että pankki ei myönnä lainaa.

Ongelma riivaa etenkin maalle muuttajia, sillä SKVL:n mukaan pankit ovat erityisen nihkeitä myöntämään rahoitusta kasvukeskusten ulkopuolelle ja pienille paikkakunnille. Pankit yskivät erityisesti vanhojen talojen kaupoissa ja se näkyy SKVL:n mukaan kauppojen määrässä.

SKVL pitää tätä ongelmana, sillä tälläkin hetkellä yli 60 prosenttia omistajaa vaihtavista taloista ja rivitaloasunnoista on rakennettu ennen vuotta 1990. Iäkkäämmät talot olisivat hinnoiltaan paremmin saavutettavissa ja ostajat ovat valmiita tekemään isojakin remontteja.

SKVL:n mielestä etenkin energiaremontteihin pitäisi olla saatavilla edullista lainaa. Tällä hetkellä vaihtoehtona kuitenkin on lähinnä kallis kulutusluotto.

– Toivomme, että kansallisomaisuuden peruskorjaaminen energiatehokkaaksi sekä sen tukeminen ja rahoittaminen nousee yhdeksi keskeiseksi tekijäksi seuraavan hallituksen ohjelmassa, sanoo tiedotteessa Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.