Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viivan päälle parkkeeraaminen voikin olla "empaattista pysäköintiä" – Mutta rapsahtaako siitä sakko?

Ison Omenan parkkihallin tukipylväiden vieressä on tyhjää tilaa, jota saa käyttää pysäköintiin.

Uusissakin parkkihalleissa ruudut ovat usein pieniä ja autoilijalta vaaditaan tarkkuutta, kun niihin sompaillaan katumaastureita tai perheautoja. Toisaalta usein näkee, miten pientäkään autoa ei ole parkkeerattu ruudun keskelle, vaan laitaan, jolloin naapuriruutuun ajo on hankalaa.

Voisiko pysäköintisäännöistä silloin vähän joustaa, jotta käytännön autoiluarki olisi kaikille sujuvampaa?

Espoolainen Jari Parantainen otti asiaan äskettäin kantaa pysäköintiasioihin julkaisemalla Twitterissä kaksi kuvaa kauppakeskus Ison Omenan parkkihallista.

Toisessa kuvassa autoilija on pysäköinyt ajokkinsa säntillisesti sääntöjen mukaan.

Toisessa kuvassa auto on puoliksi parkkiruudussa ja puoliksi tyhjässä tilassa, johon ei autoa voi pysäköidä pienen tilan ja läheisen pylvään takia.

Parantaisen mukaan sääntöjä luovasti tulkitseva pysäköitsijä voi antaa enemmän tilaa muille.

– Tiesithän, että sääntöjen kategorinen noudattaminen on tyhmyyden raivostuttavin laji? Tässä käytännön esimerkki siitä, mitä tarkoitan. Kuvassa 1 näkyy, miten kategorisesti sääntöjä noudattava autoilija pysäköi. Sen sijaan kuvan 2 empaattinen pysäköijä käyttää aivojaan, Parantainen twiittasi.

Autoilla paljon liikkuvat espoolaiset – ja muutkin – kirjoittivat twiitin alle kommenttien vyöryn.

– Täällä on totuttu siihen että parkkisakon saa jos käyttää sitä järkeään… Ei ehkä just autohallissa, mutta missä tahansa muualla, totesi Jani Leppälammi.

– Tyhmintähän kuvassa on nuo viivat, joissa ei mitään järkeä, kommentoi Saku Huttunen.

– Siellä (parkkihallin suunnittelussa) on luettu säntillisesti ohjesäännöstä parkkiruudun leveyden mittatoleranssi, arveli Temme Lahtinen.

– Sepä se. Joko siihen olisi kannattanut jättää tavallista isompi ruutu alun perinkin. Tai sitten edes jyvittää ylimääräinen tila useille parkkiruuduille – sitähän ei koskaan ole liikaa, Jari Parantainen vastasi.

Monet kommentoijat arvelivat, että "empaattista pysäköijää" rangaistaan parkkisakolla, jos pysäköinninvalvoja sattuu paikalle.

– Minäkin pysäköin mielelläni tuollaisiin paikkoihin juuri noin, koska silloin voin ainakin teoriassa varmistaa, ettei joku kolhi autoani ovia avatessaan. Kukaan ei ole tullut koskaan sakottamaan tai muutoinkaan asiasta urputtamaan, kertoi Seppo Ilvessalo.

– Kerran sain pysäköintivirhemaksun tavasta 2. Nykyään pysäköin aina tavan 1 mukaisesti, kommentoi Teemu Nordman.

Empaattisuus on kaunis arvo pysäköinnissäkin, mutta miten käy, kun se törmää espoolaisen todellisuuteen?

Tällä kertaa empaattinen tyyli myös oikein. Ison Omenan kauppakeskuksen keskuspäällikkö Mika Mustasillalta nimittäin kertoo HU:n sisarlehdelle Länsiväylälle, että kakkoskuvan parkkeeraajalle ei rapsahda "Ompun" hallissa sakkoa.

– Kyseessä ei ole virallinen ruutu, jota myös kuvassa näkyvä tolppa indikoi. Rajaus on tehty ajoväylää varten, Mustasilta vahvistaa.