Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalianalyysi | Kokoomuksella on tarve kovaan loppukiriin – Uudenmaan vaalipiirin tulos uhkaa tuhota pääministerihaaveet

Kokoomus on valmistautunut eduskuntavaalien voittoon ja pääministeripuolueen asemaan jo vuoden – siitä alkaen, kun Nato-keskustelu Suomessa todenteolla alkoi. Viime kesän ja syksyn gallup-johto oli niin vankka, että puolueessa päätettiin yrittää olla vain munaamatta mitään – olla ottamatta turhan voimakkaasti kantaa mihinkään.

Vaaleihin on nyt aikaa kuukausi ja kokoomuksen johto kannatusmittauksissa on huvennut. Vaalien voittajasta ei aidosti ole varmuutta, se voi olla kolmikosta kokoomus, perussuomalaiset ja SDP mikä vain. Jos kokoomus ei halua jättää voittoaan herran haltuun, olisi puolueen ja sen ehdokkaiden syytä tehdä todellakin kova viimeinen kampanjakuukausi ja lopettaa "hiljaiselo".

Kokoomuksen Helsingin ja Uudenmaan ehdokkailla tähän on toinenkin painava syy: nimittäin erittäin kova sisäinen kisa läpimenosta.

Uudellamaalla kokoomus tavoittelee nykyisen yhdeksän paikan sijaan kahta, jopa kolmea lisäpaikkaa. Tätä helpottaa vaalipiiriin tuleva yksi lisäpaikkakin. Vielä syksyn gallupeilla 12 paikkaa näytti mahdolliselta, mutta nyt se tekee jo todella tiukkaa.

Varmoilta kokoomuslaisilta läpimenijöiltä Uudellamaalla vaikuttavat Pia Kauma, Pihla Keto-Huovinen, Mia Laiho, Jarno Limnell, Sari Multala, Kai Mykkänen, Pekka Toveri ja Heikki Vestman. Kahdeksan nimeä siis. Näidenkin kannattaa silti todella panostaa kampanjaansa, sillä edellisten vaalien ääniharava Elina Valtonen on nyt ehdolla Helsingin vaalipiirissä. Ja mikäli kokoomus haluaa vaalivoiton, täytyy tästä joukosta löytyä hänen manttelinperijä.

Sueraavana tyrkyllä Arkadianmäelle lienevät Mervi Katainen, Sture Fjäder ja Lasse Lehtonen. Heistä kukaan ei voi olla varma paikastaan, ja paljon riippuu myös puolueen saamasta kokonaispaikkamäärästä. Sisäisen ja ulkoisen kisan vuoksi kolmikon on syytä ottaa todella räväkkä loppukiri.

Uudenmaan vaalipiiri on ehdokkaille paha paikka, kisa läpimenosta on niin kova. Jos kokoomus onnistuisi nappaamaan vielä yhden paikan lisää ja saisi Uudeltamaalta läpi 12 edustajaa, olisi viimeiselle paikelle monta ottajaa.

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos tekee kovasti töitä, mutta sekään ei välttämättä riitä. Tosissaan ääniä hamuavat myös vantaalaiset Sakari Rokkanen, Maarit Raja-Aho sekä Mika Kasonen. Kaikki tehnevät kelpo tuloksen, mutta syövät samalla toisiaan ja jäänevät rannalle. Heidän suurin toivonsa on herättää nukkuvia vantaalaisia äänestämään.

Muitakin yrittäjiä riittää. Muun muassa Susanne Päivärinta ja Petri Graeffe ovat tosissaan liikkeellä, mutta tällä hetkellä liian harva äänestäjä on edes tietoinen sinänsä tunnetun Päivärinnan ehdokkuudesta.

Uudenmaan ja Helsingin vaalipiirin lopputulos on kokoomuksen pääministerihaaveiden kannalta ratkaiseva. Tällä hetkellä ote riittävän suuresta vaalivoitosta on lipeämässä käsistä, mutta viimeinen kuukausi ratkaisee.