Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lauantaina MM-ladulle pääsevän Pirkkalan Eveliina Piipon erityistaito: osaa hiihtää itsensä sairaalakuntoon – "Silloin olisi pitänyt keskeyttää..."

Pirkkalalainen kilpailee Planicassa uransa toisissa aikuisten MM-hiihdoissa.

Pirkkalalaishiihtäjä Eveliina Piipolla, 24, on kyky hiihtää itsensä kisassa sairaalakuntoon ja niin kävikin vuosi sitten Holmenkollenilla, kun Piippo vietiin ambulanssilla sairaalaan 30 kilometrin maailmancupin kilvan jälkeen.

– Silloin olisi pitänyt keskeyttää, mutta näistä oppii, Piippo sanoo nyt.

– Kun ei ole mahdollisuus taistella hyvästä sijoituksesta niin ei oikein ole järkeä hiihtää niin, että on sairaalakunnossa, mutta C. Kroppa huutaa, että pitäisi lopettaa, mutta en lopeta ennen kuin olen maalissa, hän jatkaa.

Piippo sanoo pilanneensa monta tehoharjoitusta sillä, että on halunnut pahan olon tunteen mahdollisimman nopeasti eikä ole saanut tehtyä vetoja nousujohteisesti.

Eveliina Piippo sanoo kisakauden olevan hänelle harjoittelemisen suhteen kamppailemista. Piippo kun haluaisi harjoitella talvella yhtä paljon kuin kesällä.

– Kesä menee hyvin, kun saan harjoitella 25 tuntia viikossa, mutta talveksi määrä pitäisi pudottaa 15 tuntiin viikossa eikä siitä meinaa tulla mitään.

Kroppa huutaa, että pitäisi lopettaa, mutta en lopeta.

Eveliina Piippo kilpailee tällä ja seuraavalla viikolla uransa toisissa aikuisten MM-kilpailuissa Slovenian Planicassa. Vuonna 2019 Piippo oli Itävallan Seefeldin MM-hiihdoissa sijalla 19 vapaan 30 kilometrillä, 23. yhdistelmäkisassa ja viestissä Piippo toi ankkurina Suomen sijalle kuusi.

– Silloin tulokset saattoi laittaa ensimmäisen arvokisareissun piikkiin ja olinhan neljä vuotta sitten hyvin nuori, joten siihen nähden pärjäsin hyvin, Eveliina Piippo muistelee.

Pirkkalalaisen viime kaudet ovat menneet plörinäksi muun muassa selkäleikkauksen takia. Paluu huipulle alkoi tällä kaudella.

– Potentiaalini näkyi jo neljä vuotta sitten Seefeldissä ja olen sittemmin miettinyt, saanko vielä sen ulosmitattua. Kun sain vihdoin ehjän harjoituskauden alle ei tämän talven tulostaso ole ollut yllätys, Piippo sanoo.

Yhdistelmäkisa (7,5 kilometriä perinteistä ja 7,5 kilometriä vapaata) sekä 10 kilometrin vapaa lienevät Eveliina Piipon matkoja Planican MM-kilpailuissa.

Viestijoukkueen kokoonpano selviää paikan päällä. Selvää on, että Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen ovat terveinä ollessaan varmasti viestiryhmässä.

– Suoritukseni kympillä ja yhdistelmässä pitää olla erittäin hyvä, jotta pääsen viestijoukkueeseen, Eveliina Piippo muotoilee.

Hän opiskeli Yhdysvalloissa Denverin yliopistossa, mutta teki vuosi sitten kisakauden jälkeen päätöksen siitä, että Amerikan vuodet ovat taaksejäänyttä elämää.

Nyt Piippo asuu taas vanhassa kotikunnassaan Pirkkalassa.

– Minun oli viime kevääseen mennessä tarkoitus päättää jotain siitä, minne muutan seuraavaksi, mutta asia on vain jäänyt. Olen kirjoilla Pirkkalassa ja noin puolet ajastani siellä, koska toinen puoli vuodesta kuluu reissussa hiihdon takia.

Lääkäri on ollut Eveliina Piipon suosikkiammatti lapsesta asti ja hän aikookin seuraavaksi hakeutua opiskelemaan lääketiedettä. Mutta juuri nyt hiihto on Piipon suurin intohimo.

– Se tunne on vahvistunut vaikeuksien kautta. Minulla on ollut niin paljon terveysmurheita, että olin lähes unohtanut millaista on lajinomainen perustreenaaminen. Se on mahtavaa, Eveliina Piippo toteaa.