Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Transihmiset käyttävät Vantaalla uimahallissa invalidien pukuhuonetta – "Kunnes asiaan tulee tarkempi ohjeistus"

Pääkaupunkiseudun liikuntapuolen pomot toivovat, että uudistuneen translain mahdollisista vaikutuksista arkeen laaditaan yhteiset käytännöt mahdollisimman nopeasti.

Vantaan kaupunki on ohjannut transihmiset uimahalleissa invalidien pukuhuonetilaan. Muissa pääkaupunkiseudun isoissa kaupungeissa käytännön toimenpiteitä ei ole vielä tehty.

Helsingin Kisahallin tiimiesimies Kristian Kosonen ja Espoon kaupungin liikuntapalveluiden johtaja Jarmo Ikävalko kertovat odottavansa ohjeita kaupungilta. Kosonen kertoo niitä jo erikseen pyytäneensä kaupungilta.

Asia nousi keskusteluun, kun Keski-Uusimaa -lehden kolumnisti Veli-Pekka Kiviharju kertoi tilanteesta, jossa naisten saunassa oli ollut möreä-ääninen henkilö.

Kun mahdollisista vaikutuksista arkeen on olemassa selväpiirteinen linjaus, se helpottaa ihan kaikkia, niin asiakaspalvelijoita kuin asiakkaitakin.

Kristian Kosonen

– Jäken hallissa heitä odotti ylläri! Peseydyttyään naiset siirtyivät saunan lauteille. Hetken kuluttua he kuulivat möreän äänen. Atleettinen mies istui lauteilla naisten uimapuku yllään ja selitti lähellä oleville alastomille naisille: ”Koen olevani nainen ja siksi olen täällä!” Naisia ja teini-ikäisiä tyttöjä miehen läsnäolo ahdisti selvästi ja he yrittivät peitellä itseään, Kiviharju kirjoittaa kolumnissaan.

Vantaan kaupungin liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti on hetken hiljaa, kun häneltä kysyy asiasta.

– Tämä on vähän sellainen aihe, jota ei haluaisi lähteä sorkkimaan... no, kerrotaan. Meillä on ollut yksi transihminen asiakkaana uimahallissa.

Päätös on ollut se, että hän on pukeutunut invapuolella.

– Sama käytäntö koskee kaikkia, joista henkilökunta ei pysty tekemään sellaista arviota, että kummalle puolelle henkilön pitäisi mennä. Tämä on käytäntönä siihen asti, kun asiaan tulee tarkempi ohjeistus.

Kristian Kosonen sanoo lähettäneensä Helsingin liikuntatoimen ylimpään johtoon viestiä, että asiasta tulee laatia linjaus ensi tilassa. Tämän viestin hän lähetti heti sen jälkeen, kun eduskunta hyväksyi translain.

– Kun sen mahdollisista vaikutuksista arkeen on olemassa selväpiirteinen linjaus, se helpottaa ihan kaikkia, niin asiakaspalvelijoita kuin asiakkaitakin.

Espoon kaupungin liikuntapalveluiden johtaja Jarmo Ikävalko sanoo, että hänelle ei ole tullut vastaan vastaavanlaista tapausta. Ikävalko sanoo, että kaupungin liikuntapaikkojen järjestyshäiriöt suuntautuvat eniten uimahalleihin.

– Tästähän ei ole pitkä aika, kun uutisissa kerrottiin alasti uimaan menneestä kaverista Matinkylän uimahallissa. Se oli kuitenkin laatuaan yksittäistapaus: enemmänkin ongelmia aiheuttaa esimerkiksi kännykän käyttö pukuhuonetiloissa ja muunlainen, pienempi häiriökäytös allaspuolella, Ikävalko kuvailee.

Uutista päivitetty 23.2. kello 10.34: Muokattu juttuun oikea uutislinkki.