Kun itsepalvelukassat saapuivat Suomeen tasan kymmenen vuotta sitten, ne aiheuttivat kahdenlaista huolta: pikakassat laittavat kassamyyjät työttömiksi ja pikakassojen käyttäjät aiheuttavat kaupoille myös hävikkiä.
Aluksi ajateltiin, että itsepalvelukassat voivat antaa mahdollisuuden tahattomaan tai tahalliseen myymälävarkauteen syöttämällä lukulaitteelle väärä viivakoodi. Erheistä arveltiin kymmenen vuotta sitten aiheutuvan kaupoille mittavaakin hävikkiä.
Kysyimme kaupoista ja Palvelualojen ammattiliitosta (Pam), kävivätkö huolet toteen.
Väite on tuttu Pamin työympäristöasiantuntijalle Erika Kähärälle. Hän viittaa vuonna 2019 valmistuneeseen brittiläisen Leicesterin yliopiston tutkimukseen, jonka mukaan pikakassojen käyttäjät saattavat aiheuttaa hävikkiä.
– Kyllä näistä itsepalvelukassoista tulee tälläkin hetkellä kaupoille hävikkiä, mutta tarkkaa määrää tuskin kukaan osaa arvioida. Hävikkiä voi syntyä esimerkiksi siinä vaiheessa, kun asiakas laittaa tuotteessa olevan väärän viivakoodin lukulaitteen alle tai jos esimerkiksi kuuden kappaleen juoma pakkauksesta luetaankin vain yhden juoman koodi, Kähärä kertoo.
Keskon kehityspäällikkö Ari Mäkelä rauhoittelee tilannetta, sillä hänen mukaansa pahimmat pelot eivät pikakassojen yleistyttyä kuitenkaan toteutuneet.
– Itsepalvelukassoilla ei ole havaittu muista kassoista poikkeavaa hävikkiä. Kaupoilla on eri tapoja valvoa itsepalvelukassalla tapahtuvaa ostotapahtumaa, sillä myös itsepalvelukassoilla on asiakaspalvelija, joka valvoo, että ostaminen onnistuu sielläkin hyvin, Mäkelä kertoo.
R-kioski teki viime syksynä kyselyn, jonka mukaan reilu kolmasosa valitsee mieluummin pika- kuin palvelukassan. Pikakassat ovat etenkin alle 22-vuotiaitten asiakkaiden suosiossa.
Toinen pikakassoihin liittyvä pelko oli vuosikymmen sitten oli se, että pikakassakokeilu voi yleistyessään viedä tavanomaisilta kassatyöntekijöiltä työpaikat.
– Itse en ainakaan ole saanut viestiä siitä, että pikakassat olisivat tällaista aiheuttaneet. Pitää muistaa se, että ítsepalvelukassoilla on koko ajan ollut henkilökuntaa valvomassa esimeriksi virhetilanteiden varalta, Pamin Erika Kähärä arvioi.
Hänen mukaansa tilanne pysyy samanlaisena vielä pitkään.
– En usko, että Suomessa koskaan tulee tilannetta, että kaupat toimisivat ilman kassatyöntekijöitä, sillä heitä tarvitaan aina.
Itsepalvelukassat rantautuivat suomalaisiin marketteihin tasan kymmenen vuotta sitten. Esimerkiksi S-ryhmä aloitti nykyaikaisen itsepalvelukassakokeilunsa kesällä 2012 Helsingin Vallilassa sijaitsevassa S-marketissa.
Pilottikokeiluja tehtiin muissakin myymälöissä, ja täydellä teholla pikakassat otettiin käyttöön vuonna 2013.
Suurten kauppaketjujen lisäksi itsepalvelukassat tulivat myös R-kioskeihin vuonna 2017 Helsingissä, Keravalla, Vantaalla, Tampereella ja Seinäjoella. Tällä hetkellä pikakassoja on jo yli sadassa R-kioskissa.
R-kioski teki viime syksynä kyselyn, jonka mukaan reilu kolmasosa valitsee mieluummin pika- kuin palvelukassan. Pikakassat ovat etenkin alle 22-vuotiaitten asiakkaiden suosiossa.