Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvio | Vapaavuoren Lentävä hollantilainen purjehtii loistavasti – "Olen nähnyt Wagnerin Lentävän hollantilaisen lukuisia kertoja, mutta Tampereen Oopperan uutuus nousee monelta osin ylitse muiden"

Tamperelaisen Marika Vapaavuoren ensimmäinen oopperaohjaus onnistuu täydellisesti.

Ooppera-arvio

Olen nähnyt Richard Wagnerin Lentävän hollantilaisen lukuisia kertoja, mutta Tampereen Oopperan uutuus nousee monelta osin ylitse muiden.

Sentan roolin tulkinta on usein vaikuttanut epäuskottavalta, mutta nyt eteläafrikkalainen Johanni van Oostrum tekee sen loistavasti. Hän eläytyy Lentävän hollantilaisen tarinaan täysin kuunneltuaan usein imettäjänsä Maryn laulamaa balladia meriä kiertävästä aavelaivasta ja sen kapteenista.

Johanni van Oostrum on upea, sädehtivä sopraano ja hänen karismansa täyttää suuren näyttämön suvereenisti.

Baritoni Tommi Hakalan ensimmäistä kertaa hienosti tulkitsema hollantilainen on kohtaloonsa jo taipunut – hänet on kirottu kiertämään valtameriä. Pelastus voisi tulla vain naiselta, joka olisi hänelle uskollinen kuolemaansa asti. Kerran seitsemässä vuodessa hollantilainen pääsee maihin etsimään pelastajaansa.

Sentan isä, kapteeni Daland, on purjehtimassa kotisatamaan, mutta joutuu myrskyn takia odottamaan suojassa, johon saapuu myös aavelaiva. Kapteenien keskusteluissa käy ilmi, että hollantilainen etsii vaimoa ja Dalandilla on tytär Senta. Isän valinnassa painaa myös se, että hollantilaisella on määrättömästi kulta-aarteita, jotka hän lupaa majoituksesta. Mutta onnistuuko hollantilainen vai pettyykö jälleen kerran?

Marjatta Kuivaston upea lavastus yltää aina orkesterimonttuun asti ja saa aikaan suuren valtameren tunnun jo alkusoiton aikana. Anastasiassa ihastuttanut Toni Haarasen videosuunnittelu luo tässäkin hämmästyttäviä ulottuvuuksia, joita korostaa Jussi Kamusen upea valosuunnittelu. Leena Rintalan pukusuunnittelu on tarkkaan pohdittua ja punaisen värin käyttö tehokas keino. Johanna Paakkasen maskeerausten ja kampausten suunnittelu täydentää lopputuloksen.

Marika Vapaavuori onnistuu ohjauksessaan erinomaisesti – hän ei kikkaile modernisoinnilla vaan antaa väkevän tarinan puhua.

Kapellimestari Anja Bihlmaierin luotsaama Tampere Filharmonia tulkitsee taidolla ja sävykkäästi Wagnerin vahvaa ja melodista musiikkia.

Heikki Liimola on kuorokapellimestarina ylivertainen ja saa jälleen Oopperan kuoron loistamaan.