Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Asuntosäästäjä" Jani omistaa nyt vääränlaisia ja väärällä tavalla hankittuja kämppiä – "Moni asuntosijoittaja alkaa olla kusessa"

Pankkien mukaan kohonneista maksuista on toistaiseksi selvitty.

Tampereella useampia sijotusasuntoja omistava Jani Asunmaa on saanut tänä vuonna huomata omistavansa ”vääränlaisia” asuntoja. Asunmaan sijoitussalkussa on melko paljon yksiöitä, joita hän on ostanut ja vuokrannut. Kymmenen prosenttia näistä on pääosin taloyhtiölainalla hankittuja.

Asunmaa hankki Peltolammilta pari vuotta sitten uudiskohteesta kolme asuntoa. Omistaan hän laittoi käsirahaan noin 30 000 euroa. Taloyhtiölainassa oli kahden vuoden lyhennysvapaa.

– Kun minulle myytiin nämä asunnot, esitteessä oli, että sen hetken arvion mukaan maksu olisi 560 euroa, Asunmaa muistelee.

Tämä olisi siis vastike, joka yhtiölainan maksuun lankeamisen jälkeen olisi.

– Ajattelin, että saisin niistä kolmesta asunnosta 150–200 euroa plussaa kuukaudessa, viisi prosenttia riittää minulle.

Korot ovat kuitenkin nousseet ja nyt kulut ovat 750 euroa kuukaudessa. Asuntojen vuokra on vain 650 euroa.

– Omista pitää laittaa loput, Asunmaa toteaa.

Asunmaa huomauttaa, ettei ole asuntobisneksen ammattilainen. Hän vaurastui myytyään yrityksensä ja on hankkinut sijoitusasuntoja.

– Asunnot ovat jotain konkreettista, rahastot ja osakkeet ovat näkymättömiä.

Asunmaa kutsuu itseään asuntosijoittajan sijaan asuntosäästäjäksi ja vitsailee, että nyt hän sananmukaisesti säästää laittamalla pankille rahaa. Hän on kuitenkin tyytyväinen, että hänellä on vastaavia asuntoja varsin vähän.

– Moni asuntosijoittaja alkaa olla kusessa. Hankala tilanne, jos ei ole omista laittaa.

Kilpailu hyvistä vuokralaisista on Asunmaan mukaan koventunut ja vuokrataso laskenut.

– Hyvät vuokralaiset kilpailuttavat asuntoja ja tinkaavat sen kympin kaksi.

OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen sanoo, että asuntosijoittajien joukkopakoa ei ole näkynyt.

– Kiinnostus sijoitusasuntoihin on kyllä laskenut ja joillakin sijoittajilla voi olla haasteita kohonneiden kustannusten johdosta. Toistaiseksi asiakkaat ovat kuitenkin selviytyneet lainojen maksuista hyvin eikä maksuohjelmien muutoshakemuksissa ole suurta nousua, Vilpponen sanoo.

Uudiskohteissa on tyypillisesti myyntihinnan lisäksi taloyhtiölaina, jonka osuus saattaa olla myyntihintaa huomattavasti suurempi.

– On voitu ajatella, että tässähän on aika kevyt rahoitusvastike ja nyt kun lyhennykset tulevat päälle, voi yllättää.

Vilpponen muistuttaa, ettei taloyhtiölainaan voi sopia osakaskohtaisia ohjelmia.

– Luulen, että tänä vuonna tulevat lisääntymään keskustelut, että onko mahdollista saada laina henkilökohtaiseksi luotoksi ja sitä kautta omaan hallintaan.

OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Timo Voutilaisen mukaan vielä ei ole tullut juurikaan vastaan tilanteita, joissa sijoittajat eivät selviä nousseista kustannuksista. Hän kuitenkin arvioi, että osa joutuu vielä myymään, kun ei pysty maksamaan nousseita kuluja.

– Asuntosijoittaminenhan on ollut kauhean trendikästä. Tähän asti vuokralaiset ovat maksaneet lainat ja nyt joutuukin maksaa itse, Voutilainen sanoo.

Pienistä summista moni voi vielä selvitä, mutta tilanne voi muuttua, jos vuokralaiset lähtevät.

– Vuokramarkkinoilla on tarjontaa ja vuokralaiset vaihtavat halvempaan. Voi tulla tilanteita, että vuokralaiset lähtevät etkä välttämättä saakaan samaa vuokraa ja kulut nousevat, Voutilainen sanoo.

Jani Vilpponen muistuttaa, että Tampereella asunnot menevät kyllä kaupaksi. Eivätkä asuntosijoittajat ole kokonaan kaikonneet, vaikka Voutilaisen arvion mukaan pelkällä velalla on harvempi enää ostoksilla.

– Ja on niitäkin sijoittajia, jotka odottavat, että kuinka kauan hinnat laskevat ja missä vaiheessa kannattaa ostaa, Voutilainen sanoo.

Nordean Tampereen asuntorahoitusjohtaja Anita Näsärö sanoo, etteivät asuntolainojen maksuviiveet ole lisääntyneet.

– Asiakkaat ovat kyllä suoriutuneet asuntolainoistaan huolimatta arjen kustannusten noususta, Näsärö kertoo.

– Kun asiakkaalla on pankkilainaa, on jo siinä yhteydessä, kun asuntoa on hankittu, myös yhtiölainat stressitestattu kuuden prosentin korkokuluilla. Nykyisellä korkotasolla maksukyky on edelleen riittävä, mikäli perheen taloudessa ei ole tapahtunut muita muutoksia.

Sijoitusasuntoja rahoitetaan edelleen, mutta Näsärön mukaan sijoitusasuntolainojen kysyntä on vähentynyt.

– Kysyntä väheni jo viime vuoden loppupuoliskolla. Kyllä asiakkaat edelleen sijoitusasuntoja hankkivat, kunhan omarahoitusosuus ja puskurit ovat kunnossa.

Taloyhtiölainojen maksaminen pankkilainalla kiinnostaa kuitenkin Näsärön mukaan yhä useampaa.

– Pankkilaina on usein asiakkaalle se joustavampi vaihtoehto. Voi saada pidemmän laina-ajan ja lainaan saa maksuttoman lyhennysjouston. Taloyhtiölainassa ei ole mitenkään mahdollista sopia kevyemmistä kuukausista, vaan maksut menevät kuin juna eteenpäin.