Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Vaalikoneesta on tullut vaalien käyttöliittymä” – Tamperelaisen vaalikone aukeaa ensi viikolla, ehdokkailla viikko aikaa hioa vastaukset

Tamperelaisen vaalikone aukeaa äänestäjille ensi viikolla. Ehdokkailla on vielä vajaa viikko aikaa hioa vastaukset kuntoon.

Kaupunkilehti Tamperelainen avaa vaalikoneensa äänestäjille jo ensi viikon tiistaina 21. helmikuuta.

Tamperelaisen vaalikone Pirkanmaan vaalipiirin ehdokkaille on tehty yhteistyössä muiden Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja Punamusta-konsernin kanssa. Vaalikoneessa käydään läpi kannat tulevan vaalikauden Pirkanmaan kannalta merkittävimpiin asioihin, tärkeimpiin poliittisiin kysymyksiin ja merkittävimpiin arvovalintoihin.

– Me olemme halunneet pitää vaalikoneen perustehtävän päällimmäisenä mielessä. Vaalikoneen tarkoituksena on luottamustehtävän hoidon kannalta riittävän laaja-alaisilla ja monipuolisilla poliittisilla ratkaisu- ja arvokysymyksillä selvittää, onko ehdokas äänestäjälle sopiva, muistuttaa Tamperelaisen päätoimittaja Petteri Mäkinen.

Vaalikoneiden merkityksen jatkuvasta kasvusta todistavat myös tutkimustulokset.

Esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa alle 30-vuotiaista 52 prosenttia kertoi, että vaalikoneen käyttö lisäsi kiinnostusta äänestää vaaleissa. Samasta ikäryhmästä 69 prosenttia piti vaalikoneesta saatuja tietoja hyvin tai melko tärkeänä, kun äänestyspäätöstä tehdään.

Keski-iän ylittäneistä 50–59-vuotiasta saman tunnusti 34 prosenttia ja yli 69-vuotiaista 15 prosenttia. Vaalikoneisiin luotti vastaajista 54 prosenttia. Peräti 67 prosenttia oli sitä mieltä, että vaalikoneet kertovat hyvin ehdokkaiden arvoista.

– Vaalikoneista on tullut varsinkin nuoremmille ikäryhmille vaalien käyttöliittymä. Nuoret tarkoittavat tässä jo yli nelikymppisiä, jotka koko oman äänestyshistoriansa ovat käyttäneet vaalikoneita ja ehdokkaan etsiminen vaalikoneen avulla on heille erottamaton osa äänestysprosessia.

Ehdokkaille linkki vaalikoneen täyttöön on lähetetty puolueelta. Vaalikoneeseen osallistumiseen tarvitaan toimiva sähköpostiosoite. Palveluun kirjaudutaan tekemällä vahva tunnistautuminen pankkitunnuksilla. Ehdokkailla on aikaa täyttää vastauksensa vaalikoneeseen avaamispäivään eli tiistaihin 21. helmikuuta saakka.

Esimerkiksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa pitkälti yli 80 prosenttia ehdokkaista kävi täyttämässä Tamperelaisen vaalikoneen.

– Erityinen kiitos ehdokkaille pitää antaa siitä, että he perustelevat ja taustoittavat vastauksiaan ansiokkaasti. Äänestäjän kuluttajansuoja paranee tämän paneutumisen takia. Vaalikonevastauksien kautta yksittäiset ehdokkaat saavat äänensä kuuluviin myös vaalien alla tehtävissä jutuissa, lupaa Mäkinen.