Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näsijärven nollakuidun poistaja valittu – näin kuitua aiotaan käyttää

Tampereen kaupunki on valinnut Näsijärven nollakuidun poistajaksi Fortum Waste Solutions Oy:n. Yritys on osa Fortum-konsernia.

Kaupunki käynnisti keväällä 2022 hankintamenettelyn, jolla etsittiin yritystä tai yritysryhmittymää toteuttamaan nollakuidun poisto Näsijärvestä Hiedanrannan–Niemenrannan vesialueella. Nollakuitu on alueella aiemmin toimineen metsäteollisuuden päästämää ja Näsijärveen varastoitunutta puuaineista. Hankinnan ensisijaisena tavoitteena on nollakuidusta aiheutuvien Lielahden vesistöalueen alueen ranta- ja vesialueiden virkistyskäyttömahdollisuuksien parantaminen sekä ympäristön hyvän tilan turvaaminen.

Kaupunki valitsi syyskuussa 2022 saatujen osallistumishakemusten perusteella hankinnan neuvottelumenettelyyn viisi ehdokasta. Lopulliset tarjoukset toimitettiin tammikuussa 2023. Kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen teki Fortum Waste Solutions Oy.

Yrityksen palveluja ovat muun muassa ympäristörakentaminen, vesienkäsittely, jätehuoltopalvelut, ympäristöpalvelut, ympäristöalan asiantuntijapalvelut ja vaarallisten jätteiden käsittely sekä erilaisten kierrätysmateriaalien kehittäminen. Waste Solutions toimii nollakuidun poiston ja käsittelyn kokonaisratkaisusta vastaavana toimijana.

Nollakuidun käsittelyprosessi sisältää monia vaiheita, joiden mitoitus ja suunnittelu tarkentuu myöhemmin muun muassa urakan käyttöön saatavissa olevien alueiden ja tilojen sekä lupamääräysten perusteella. Projekti käynnistyy suunnittelulla ja luvituksella helmikuussa 2023. Toteutus on tavoitteena käynnistää vuonna 2024 ja toteutus valmistuu aikaisintaan 2026. Nostettava kuitu on tarkoitus hyödyntää energiantuotannossa ja sitä on mahdollista hyödyntää myös maanrakennuksessa.