Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokonaan uudet eurosetelit korvaavat kohta vanhat – Nähdäänkö kuvat seteleistä jo vuonna 2024?

Eurooppalaisessa rahaliikenteessä kaavaillaan parhaillaan mittavaa uudistusta, kun Euroopan keskuspankki aikoo uudistaa eurosetelit kokonaan. Muutos merkitsee sitä, että nykyisin käytössä olevien seteleiden tilalle tulee kuva-aiheiltaan täysin uudenlaiset setelit.

Keskuspankki perustelee muutosta muun muassa sillä, että nykyisin käytössä olevat setelit on suunniteltu jo yli 20 vuotta sitten. Myös turvatekijöitä on ajoittain tarpeen päivittää.

Hanke on jo suhteellisen pitkällä, sillä uusien setelien ulkoasu selviää odotettavasti vuoteen 2024 mennessä.

– Nyt ollaan siinä vaiheessa, että eurooppalaisilta on kysytty mielipiteitä uusien seteleiden teemoista, ja asiantuntijaryhmä on tehnyt ehdotuksen mahdollisista teemavaihtoehdoista, kertoo rahahuoltotoimiston päällikkö Heli Snellman Suomen Pankista.

Euroopan keskuspankin neuvoston käsittelyn jälkeen teemavaihtoehdoista kuullaan kansalaisia, minkä jälkeen neuvosto päättää suunnittelun pohjana olevan teeman.

Tämän jälkeen järjestetään suunnittelukilpailu.

Snellmanin mukaan nyt tehdään valmistelutyötä, jonka jälkeen keskuspankin neuvosto tekee päätöksen uusien setelien tuotannosta ja liikkeeseenlaskuaikataulusta.

Ensimmäiset luonnokset euroseteleiden ulkoasusta voitaisiin Snellmanin mukaan julkistaa ehkä jo ensi vuonna, mutta kokonaisuudessaan uudistushanke on hyvin pitkä prosessi.

– Seteleiden liikkeelle laskemiseen menee parhaassakin tapauksessa vielä vuosia, Snellman muistuttaa.

Seteliuudistuksen tueksi on perustettu euroalueen eri maiden edustajista koostuva asiantuntijaryhmä, joka esittelee toimivimmat teemat EKP:n neuvostolle. Suomesta ryhmään kuuluu helsinkiläinen taiteilija Maaria Wirkkala.

– Seteleiden teemakysymys on lähemmin pohdittaessa vaikeampi kuin luulisi. Mahdollisuuksia on rajattomasti ja rajoituksia tuntuu löytyvän myös loputtomasti, Wirkkala kertoo.

Hän muistuttaa, että seteleihin kuuluu myös pakollista sisältöä, jotka liittyvät muun muassa turvallisuuteen ja symboleihin.

– Omalta osaltani pyrin esittämään omista lähtökohdistani suomalaisia aihepiirejä, jotka koen tärkeiksi, mutta jotka ovat paikallisuuden ylittäviä ja kaikilla kielillä ymmärrettäviä.

Maaria Wirkkalan isä Tapio Wirkkala (1915–1985) suunnitteli Suomessa vuosina 1955–1986 käytössä olleet markka-arvoiset setelit.

Nykyisessä eurosetelisarjassa teemana ovat aikakaudet ja tyylisuunnat, ja setelien kuva-aiheina on siltoja, ikkunoita ja porttikäytäviä.

Eurojärjestelmällä on vuoteen 2030 ulottuva käteisstrategia, jolla pyritään varmistamaan, että käteistä on saatavilla ja sitä voi käyttää maksamiseen vielä kauan – riippumatta siitä, lasketaanko sen rinnalle ehkä liikkeelle digitaalinen euro.