Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uusi ruoan verkkokauppa laajentaa Tampereelle ja tavoittelee merkittävää siivua – "Kotiinkuljetuspuoli vaikuttaa olevan alikehittynyt"

Oda tavoittelee Tampereelta merkittävää osuutta ruoan verkkokaupan kotiinkuljetuksista.

Ruoan verkkokauppa Oda aloittaa kuljetukset Tampereella ja lähikunnissa. Tampereen lisäksi kuljetuksia tehdään koko Pirkkalaan sekä osaan Ylöjärveä, Nokiaa ja Kangasalaa.

– Tampere on erittäin kiinnostava kaupunki, yksi Suomen suurimmista kaupungeista ja laajeneva ja hyvinvoiva sellainen, perustelee Oda Suomen toimitusjohtaja Tobias Niemi.

– Profiililtaan kotitaloudet ovat hyvin samantyyppisiä kuin pääkaupunkiseudulla. Emme näe mitään syytä, miksi emme saisi aikaan samanlaista kiinnostusta kuin täällä on ollut, jatkaa kaupallinen johtaja Anne Terimo.

Odalle tärkeitä kohderyhmiä ovat lapsiperheet sekä niin sanotut edelläkävijätaloudet.

– Nuoria perheitä ja pienempiä talouksia, jotka ovat kiinnostuneita uusista digitaalisista palveluista ja lähtevät herkästi kokeilemaan uutta, Terimo sanoo.

Terimon ja Niemen mukaan nyt mukana olevaa aluetta voidaan myös laajentaa, jos kauppa käy ja kiinnostusta riittää.

Odalla ei ole fyysistä kivijalkamyymälää, josta tuotteet asiakkaille toimitettaisiin. Tuotteet tilataan verkkosivuilta tai mobiilisovelluksesta ja ne toimitetaan kotiovelle. Ruoka tulee Tampereellekin Vantaalta.

– Perinteisesti ruoan verkkokaupassa on kerätty tuotteet kivijalkamyymälöissä ja toimitettu asiakkaalle. Valitettavasti se malli on kovin vaikea saada kannattavaksi, Niemi sanoo.

– Oda on ratkaissut tämän keskitetyllä keräilykeskusmallilla. Yhdestä isosta keräilykeskuksesta pystytään automaatiota ja teknologiaa hyödyntäen keräämään tehokkaasti tilaukset asiakkaille.

Odan keräilykeskus Suomessa sijaitsee Helsinki-Vantaan lentokentän lähellä. Keltaisten autojen rallia ei kuitenkaan Vantaan ja Tampereen välille ole tulossa.

– Tuotteet siirtyvät välikuljetukseen, jolla tuotteet toimitetaan meidän pieneen terminaaliin Ylöjärvellä ja siellä siirretään isommasta autosta Oda-autoihin.

Aamupäivällä toimitettavat tuotteet kuljetetaan Vantaalta Tampereelle edellisenä yönä ja iltapäiväkuljetusten tuotteet matkaavat Vantaalta Tampereelle samana aamuna.

– Odan konsepti perustuu siihen, että asiakas voi luottaa siihen, että toimitus tulee sovittuna aikana. Tuoretuotteet eivät voi odottaa montaa tuntia oven takana, vaan asiakkaan pitää olla kotona, Niemi sanoo.

Terimo kertoo Odan tehneen tutkimuksia ennen Suomeen tuloaan. Tuolloin yhtenä ruoan verkkokaupan esteenä oli se, että kotiinkuljetusmaksu koettiin liian kalliina. Oda houkutteleekin asiakkaita kokeilemaan tarjoamalla aluksi ilmaisia kuljetuksia.

– Jotta me olemme kiinnostava vaihtoehto lapsiperheille, jotka perinteisesti ostavat isoja ostoskoreja, perusarkituotteiden pitää olla kilpailukykyisesti hinnoiteltuja. Koko ostoskorin hinta on kiinnostava eli kotiinkuljetus ei saa maksaa liikaa, mutta myöskään yksittäinen jauhelihapaketti ei saa maksaa liikaa.

Tobias Niemen mukaan Oda haluaa tehdä ruoan verkkokaupasta valtamarkkinan.

– Ruoan verkkokaupan osuus Suomessa on aika pientä verrattuna Ruotsiin. Yksi syy on varmasti se, että täällä on pyydetty perinteisesti aika kovia maksuja, Niemi sanoo.

Terimon mukaan Oda on pääkaupunkiseudulla saavuttanut vuoden jälkeen noin neljänneksen ruoan kotiinkuljetusmarkkinasta kun katsotaan tilaus- ja toimitusmääriä. Vastaavia lukuja lähdetään tavoittelemaan myös uusilla alueilla.

– Emme halua yrittää ottaa vain siivua olemassa olevasta markkinasta, koska meidän tekemät asiakastutkimukset osoittavat, että kotiinkuljetuspuoli vaikuttaa Tampereella olevan alikehittynyt. Siellä on tehty tilauksia kotisohvalta, mutta ajettu omalla autolla hakemaan, Niemi sanoo.

– Tutkimusten mukaan suomalaiset eivät halua joutua itse hakemaan ostoksia, mutta eivät ole myöskään halukkaita maksamaan kotiinkuljetuksesta.