Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin Christian Heljanko loi maalin päälle hyppäämisestä tavaramerkin – "En ikinä suunnittele mitään etukäteen, joten katotaan sitä sitten, kun..."

Christian Heljangosta on tullut yksi Tapparan suosituimmista pelaajista.

Jääkiekko

Tunnelma on katossa täyteen ahdetulla Tampereen Nokia-areenalla. Tappara on juuri voittanut kotiottelunsa ja joukkueen kannattajat hyppivät tasajalkaa riemusta.

Varsinainen räjähdys tapahtuu kuitenkin, kun Tapparan maalivahti Christian ”Chrisu” Heljanko kiihdyttää vauhdin kaukalon toisesta päästä Tapparan kannattajien katsomopäätyyn ja heittäytyy kylki edellä päin suojapleksiä.

Sitten Heljanko hyppää kevyesti maalinsa päälle istumaan ja alkaa hakata maalivahdin hanskojaan yhteen. Yleisö yhtyy taputukseen ja aloittaa korvia huumaavan Tappara ja Heljanko huudot.

Jos Nokia-areenan katto voisi räjähtää ilmaan, niin nyt se sen tekisi.

Askolasta lähtöisin oleva maalivahti on noussut Tapparan ja ehkäpä jopa koko jääkiekkoliigan yhdeksi suosituimmaksi hahmoksi. Kaikki sai alkunsa kaudella 2018–19, kun Heljanko pelasi puolustaja Ben Bloodin kanssa voitokkaan kotiottelun jälkeen fanikatsomon edessä tennistä. Sen jälkeen Heljanko on pyörinyt jäällä kuperkeikkaa, hyppinyt, pomppinut, luistellut tonttulakki päässä ympäri kaukaloa ja muuta vastaavaa. Nykyisin Tapparan kannattajat jo odottavatkin kieli pitkällä, mitä Heljanko on tällä kertaa keksinyt.

– Hakametsästähän nämä tempaukset alkoivat, osittain sen tennisottelun myötä, mikä paikallisessa lehdessä otsikoitiinkin näyttävästi, Heljanko naureskelee.

– Onhan näitä erilaisia tempauksia lätkässä tehty iät ja ajat, mutta itseltäni ne tulevat ihan luonnostaan ja spontaanisti.

En ikinä mieti mitään etukäteen, vaan eri jutut vain syntyvät siinä tilanteiden tiimellyksessä.

– En ikinä mieti mitään etukäteen, vaan eri jutut vain syntyvät siinä tilanteiden tiimellyksessä.

– Tuosta maalinpäälle hyppäämisestä on tullut sellainen mun tavaramerkki aina, kun on paljon porukkaa hallilla.

Jääkiekko on mitä suurimmassa määrin showbisnestä, jossa kyse on paljon muustakin kuin pelkästään jääkiekosta. Fanikulttuuri ja se mitä ennen pelejä ja pelien jälkeen tapahtuu, on iso osa kokonaisuutta. Heljangon fanipaidat menevät tällä hetkellä kuin kuumille kiville, ja mies on erittäin tykätty. Niin oman joukkueen sisällä, kuin Tapparan kannattajien keskuudessa.

– Tosi monet jäävät meidän kotiottelumme jälkeen taputtamaan Chrisun kanssa, sekä odottamaan, että mitä hän on nyt tällä kertaa keksinyt, Tapparan Mediatuottaja ja yhteisöviestinnästä vastaava Juha Kivelä kertoo.

– Chrisulla on tosi paljon kaikenlaisia hauskoja tempauksia tälläkin kaudella, mutta kyllä ne ovat kaikkein sykähdyttävimpiä hetkiä, kun hän hyppää maalinsa päälle ja laittaa koko katsomon taputtamaan hänen kanssaan.

– Siinä on jotain semmoista, joka on vain tosi siistiä. Varsinkin silloin jos halli on täynnä. Siinä hetkessä on jotain niin spesiaalia, että se on ihan mahtavaa.

– Ja tietysti se on myös tosi hauskaa, kun Chrisu hyppii meidän maskottimme kanssa ja keksii hänen kanssaan kaikenlaista.

Juha Kivelä korostaa, että Heljangon yksittäiset tempaukset ottelun jälkeen, ovat hyvä esimerkki siitä miten lätkässä voi rakentaa yhteisöllisyyttä joukkueen ja kannattajien välillä. Kiveläkin painottaa, että mitään ei ole ikinä suunnitella etukäteen, vaan kaikki perustuu Heljangon oma-aloitteisuuteen ja spontaaniin reagoimiseen kannattajien kanssa.

Tosi monet jäävät meidän kotiottelumme jälkeen taputtamaan Chrisun kanssa.

– Tonttulakin hankimme hänelle etukäteen jouluna, kun meillä oli ennen aattoa viimeinen kotipeli, Kivelä sanoo.

– Tosin siitäkään Chrisu ei itse tiennyt mitään etukäteen.

– Mutta tosi iso hatunnosto Chrisu, kun hän keksii koko ajan kaikkea uutta meidän kannattajiemme iloksi.

– Onhan se ihan varmasti pelaajallekin tosi iso juttu, kun koko pääty huutaa sinun nimeäsi.

– Tähän toisaalta oikeastaan kiteytyy myös se, että miksi tätä hommaa ylipäänsä tehdään.

– Tämä on yksi tosi hieno yksittäinen juttu tässä kokonaisuudessa.

Syy, miksi Heljanko on noussut sekä joukkueensa sisällä sekä kannattajien keskuudessa suosioon, on Juha Kivelän mukaan ilmeinen, joka tekee hänestä halutun persoonan.

– Kyllähän Chrisun suosiota tietysti sekin nostattaa, että puhutaan ehkäpä Euroopan tämän hetken parhaasta maalivahdista.

Chrisun suosiota tietysti sekin nostattaa, että puhutaan ehkäpä Euroopan tämän hetken parhaasta maalivahdista.

– Sekä se, millainen hän on ihmisenä.

– En tiedä voiko Chrisua verrata mihinkään perusjääkiekkoilijaan, koska hän on monessa mielessä hyvin erityylinen kuin moni muu.

– Sekin on tosi makeeta Crisussa.

– Tosi hieno nähdä, kun äijä nauttii ja kannattajat tanssivat hänen kanssaan meidän kotipeliemme jälkeen. On ne vain hienoja hetkiä, Kivelä sanoo hymyillen.

Ja kyllähän Heljanko toki nauttiikin. Kaikki mitä hän tekee kaukalossa, on aitoa Chrisua. Toisaalta hän tiedostaa samalla, että varsinkin nuoremmille lätkäfäneille hän on esimerkki, joka tuo samalla oman vastuunsa julkiseen esiitymiseen ja muuhunkin tekemiseen.

– Esikuvat ovat kuitenkin tosi tärkeitä ja sen vuoksi pitää osata näyttää hyvää esimerkkiä.

– Nautitaan nyt tästä kaikesta ja yritän omalta osaltani olla hyvä esikuva kaikille Tapparan nuorille kannattajille.

– Onhan sekin tosi hienoa, että minä kiinnostan nuoria, he tulevat juttelemaan kanssani, haluavat nimmarini ja ostavat fanipaitojani. Kaiken tämän eteen on tehty paljon töitä, että tähän ralliin on ylipäänsä päästy.

Nautitaan nyt tästä kaikesta ja yritän omalta osaltani olla hyvä esikuva kaikille Tapparan nuorille kannattajille.

– Pidän itseäni tosi etuoikeutettuna, että saan pelata Tapparan kaltaisessa seurassa.

– Pitää vain joka päivä muistaa, että ei tässä asemassa oleminen, ei ole mikään itsestäänselvyys ja moni muu haluaisi olla minun asemassani.

Juha Kivelä haluaa esittää Heljangolle pienen haasteen ja pistää hiukan painetta kattilaan, ja esittää Heljangolle kysymyksen, että mitäs uutta tämä vielä keksii loppukaudesta, kun Tapparan parhaat pelit ovat vielä edessä.

– Kuten sanottu, niin en ikinä suunnittele mitään etukäteen, joten katotaan sitä sitten, kun tilanne tulee taas eteen ja mitä tulee ekana mieleen, Heljanko naureskelee.