Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terasseilta röökit pois, tupakan ostoikäraja 20 vuoteen – Näin tupakoitsijan elämä saattaa muuttua tänä vuonna

Tupakoitsijan elämä saattaa vaikeutua huomattavasti kuluvan vuoden aikana, mikäli sosiaali- ja terveysministeriön ehdotukset menevät täytäntöön. Työryhmä esittää ministeriön julkaisemassa raportissa muun muassa sitä, että ravitsemisliikkeissä tapahtuvaan tupakointiin puututaan poistamalla tupakkalaista mahdollisuus ravitsemisliikkeiden tupakointitiloihin sekä kieltämällä tupakointi ravitsemisliikkeiden terasseilla.

Jatkossa siis yökerhoissa kessuttelu ei onnistuisi erillisissä tupakointitiloissa, ja terassipolttaminen kesäiltana olisi jäämässä historiaan.

Mielenkiintoinen muutos liittyisi myös tupakkalakiin. Työryhmän mielestä tupakkalakia tulisi muuttaa niin, että tupakkatuotteita, nikotiininesteitä ja nikotiinia sisältäviä tupakan vastikkeita ei saisi myydä tai muutoin luovuttaa eikä välittää alle 20-vuotiaalle.

Myös tuotteiden maahantuontija hallussapitokieltoa koskeva ikäraja tulisi nostaa 20 vuoteen. Tupakkalain alaisten nikotiinia sisältämättömien tuotteiden, kuten tupakointivälineiden, ostoikäraja jäisi ennalleen 18 vuoteen.

Myös urheiluseurojen maailmassa tulee jatkossa olla tarkempana, mikäli esitykset toteutuvat käytännössä. Työryhmä esittää, että liikuntalain perusteella myönnettävien valtionavustushakemusten arvioinnissa käytettävien valtionavustushakemusten vastuullisuuskriteereihin lisätään sitoutuminen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisemiseen kaikessa toiminnassa, jos toiminta on osittain tai kokonaan kohdistettu alaikäisiin.

Samoin nuorisolain perusteella myönnettävien valtionavustusten arvioinnissa opetus- ja kulttuuriministeriö ottaa huomioon sitoutumisen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.

Työryhmän tekemän raportin voit lukea kokonaisuudessaan tästä.