Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos ilmoitusta äänioikeudesta ei kuulu postissa, tarkista tämä

Jos postissa ei kolahdakaan ilmoitusta äänioikeudesta eduskuntavaaleissa, syy voi olla yksinkertainen: Suomi.fi-viestit käyttöön ottaneille ilmoitus tulee vain sähköisesti.

Digi- ja väestötietoviraston mukaan sähköinen ilmoitus tulee lähes miljoonalle suomalaiselle, mutta moni ei tätä muista tai huomaa.

– Jos siis et saa helmi-maaliskuun vaihteessa ilmoitusta äänioikeudesta postitse, kannattaa kurkata Suomi.fi-viestit ja tarkistaa samalla, että oma sähköpostiosoite on siellä oikein. Ilmoitukset uusista saapuneista viesteistä tulevat sähköpostiosoitteeseen, jonka käyttäjä on ilmoittanut palveluun, sanoo tiedotteessa Suomi.fi-viestien palveluomistaja Maria Juka-Lahdenperä Digi- ja väestötietovirastosta.

Virasto toivoo, että entistä suurempi osa suomalaisista ottaisi käyttöön sähköiset viestit, sillä näin säästyy miljoonia sivuja paperia.

– Jo nyt Suomi.fi-viestejä käyttävien äänioikeutettujen ansiosta säästyy yli neljä miljoonaa paperiarkkia. Jos tämä säästyvä paperimäärä koottaisiin yhdeksi pinoksi, siitä muodostuisi noin 400 metriä korkea paperikasa. Se vastaa lähes 2,5:ta Näsinneulaa, havainnollistaa Juka-Lahdenperä tiedotteessa.

Jos kaikki eduskuntavaalien äänioikeutetut saisivat ilmoituksen vain sähköisesti, paperia säästyisi Digi- ja väestötietoviraston laskelman mukaan lähes 16 miljoonaa arkkia.

– Tästä paperimäärästä kertyisi noin 1,6 kilometriä korkea pino, mikä vastaa yli viittä Eiffel-tornia päällekkäin.

Äänioikeusilmoituksen saa sähköisesti, jos ottaa Suomi.fi-viestit käyttöön 9. helmikuuta mennessä. Palvelun saa käyttöönsä lataamalla Suomi.fi-mobiilisovelluksen tai tunnistautumalla vahvasti osoitteessa https://suomi.fi/viestit.

Jos viestit ottaa käyttöön, myös moni muu viranomaisen viesti tulee vain sähköisesti.

Suomi.fi-viestit on tietoturvallinen sähköinen postilaatikko, joka korvaa paperipostitse saapuvan viranomaispostin.