Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tesoman uima- ja jäähallin läheisyyteen tulee uusia asuntoja 600 ihmiselle

Tampereen Tesoman Taimiston ja Tuomarinkadun alueiden asemakaavamuutos etenee. Asumista on tulossa arviolta 500–600 asukkaalle monimuotoisiin kortteleihin pientaloista kerrostaloihin.

Yhdyskuntalautakunta hyväksyi Ikurin ja Tesomajärven kaupunginosiin sijoittuvan asemakaavaehdotuksen 31.1.2023. Asemakaava tarvitsee vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksynnän.

Asemakaavan muutoshanke koskee noin 11 hehtaarin kokoista aluetta Myllypuronkadun eteläpuolella, noin kahdeksan kilometriä luoteeseen Tampereen keskustasta. Tesoman jää- ja uimahallien pohjoispuolella olevalla alueella säilyy paljon metsäistä viheraluetta jatkossakin.

Palvelujen ja ulkoilumaastojen tuntumaan tulee kuusi uutta asuinkorttelia, yhteensä noin 25 650 kerrosneliömetriä uutta asuntorakentamista.

Suunnittelualueen pohjoisosassa, Taimiston alueella, runsaat kaksi hehtaaria viheraluetta muutetaan neljäksi korttelialueeksi, joille voidaan rakentaa pien-, rivi- ja kerrostaloja tai niiden erilaisia välimuotoja.

Suunnittelualueelle muodostetaan pohjoisesta etelään johtava kevyen liikenteen yhteys Raadinraitti sekä itä–länsi-suuntainen, Tohlopista Ikuriin johtava virkistysyhteys.

Suunnittelualueen eteläosassa, Tuomarinkadun alueella, noin kaksi hehtaaria viheraluetta muutetaan kahdeksi asuinrakennusten korttelialueeksi. Useat kaava-alueen tonteista soveltuvat hyvin puukerrostalojen ja -rivitalojen rakentamiseen.

Rakennusten kerrosluvut vaihtelevat puistoalueen puolen matalasta rakentamisesta Tesoman valtatien varren viidestä kahdeksaan kerrokseen.

Alueen suunnittelu aloitettiin 2015 ja asemakaavaehdotus oli ensimmäisen kerran nähtävillä tuon vuoden lopulla. Kaavaehdotuksen tarkistuksissa oli varauduttu huomioimaan keväällä 2016 järjestetty Tuomarinkadun korttelikilpailu. Myös Käräjätörmän alueen suunnittelukilpailu syksyllä 2016 ja asemakaavatyön käynnistyminen siellä toivat muutostarpeita Taimiston ja Tuomarinkadun asemakaavaan.

Muutosten laajuuden vuoksi asemakaavaehdotus päätettiin asettaa uudelleen nähtäville. Vuoden 2020 lopulla nähtävillä olleessa tarkistetussa kaavaehdotuksessa oli lisäksi huomioitu tarkentuneet luontoselvitykset. Tämän jälkeen asemakaavasta on vielä laadittu Natura-arviointi ja tarkennettu luontotietoja. Sijainti arvokkaan Myllypuron valuma-alueella on vaikuttanut suunnitteluun.