Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pirkanmaan kuntien työvoiman saatavuudessa mittaushistorian heikoin tulos – Palkalla on yrittetty houkutella väkeä töihin

Suomen suurimman työeläkevakuuttaja Kevan teettämän kuntapäättäjäbarometrin mukaan Pirkanmaan kuntapäättäjistä 76 prosenttia kertoo, että omassa kunnassa ei ole ollut saatavissa avoimiin vakanseihin riittävästi osaavia työntekijöitä.

Kuntapäättäjäbarometrin vastaajat kertovat, että pulaa on erityisesti sosiaali- ja terveysalan (65%) sekä sivistystoimialan ammattilaisista (45%). Kasvu sivistysalan osaajien suhteen on huomattavaa verrattuna viime vuoteen +13 prosenttiyksikköä.

Pirkanmaan päättäjistä 30 prosenttia kertoo, että erityisesti palkalla on kuntaan houkuteltu työntekijöitä.

– Keva on kysynyt kuntapäättäjien näkemyksiä työvoiman saatavuudesta nyt kolmena vuonna peräkkäin ja nyt tulokset ovat jo äärimmäisen hälyttäviä. Kolme neljästä kuntapäättäjästä ja viranhaltijoista neljä viidestä kertoo, että on haastavaa saada avoimiin työpaikoihin osaavia työntekijöitä. Toisaalta on mukava huomata, että kunnissa on ryhdytty totiseen toimeen työntekijöiden houkuttelemiseksi. Kaikki merkit näyttävät siltä, että osaajapula kuntasektorilla on nyt tullut jäädäkseen ja tätä osaltaan pitää yllä se, että suuret ikäluokat ovat runsain määrin nyt joko jääneet tai jäämässä eläkkeelle, kertoo Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen tiedotteessa.

Jopa yli neljä viidesosaa (84%) poliittisista päättäjistä kertoo, että kuntahenkilöstön työhyvinvoinnista on käyty omassa kunnassa poliittista keskustelua.

Keskustelun lisäksi kaksi kolmesta vastaajasta (66 %) kertoo, että työhyvinvointiin ja työkykyyn panostamisesta on tehty strateginen valinta omassa kunnassa. Pirkanmaan päättäjistä 88 prosenttia kertoo, että keskustelua työhyvinvoinnista on käyty poliittista keskustelua ja 65 prosenttia kertoo, että strateginen valinta työhyvinvointiin ja työkykyyn panostamisesta on kunnassa tehty.

Kysely toteutettiin verkkokyselynä loka-marraskuun aikana. Tiedonkeruu toteutettiin henkilökohtaisilla sähköpostikutsuilla. Vastauksia saatiin yhteensä 1156 kappaletta, joista 1028 oli poliittisten päättäjien vastauksia ja 128 kuntien virkamiesjohdon vastauksia. Tutkimuksen vastausprosentti oli siten 11,3 prosenttia, joka on kohtuullisen hyvä tulos vastaavanlaisissa päättäjille suunnatuissa tutkimuksissa. Kuntien virkamiesjohdon vastausprosentti oli 17,9% ja vastaavasti poliittisten päättäjien vastausprosentti oli 10,8.