Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kiinteistönvälittäjä lataa Tampereen tilanteesta – "Asuntokauppaa tulppaavat omakotitalojen ja isojen perheasuntojen omistajat, jotka panttaavat nykyisen kotinsa myyntiin laittoa"

Tampereen asuntomarkkinoilla on jo nähtävissä elpymisen merkkejä ja uutta kotia etsivien aktivoitumista, kertoo SP-Koti Tampere Hämeenkatu tiedotteessaan.

– Vuodenvaihteen jälkeen asuntonäytöillä on ollut jälleen mukavasti väkeä liikkeellä, tositarkoituksella uutta kotia etsiviä ensiasunnon ostajia, pariskuntia ja perheitä. Ne, joilla on jo oma asunto myyty tai vähintäänkin siitä on jo sovittu kaupat, olisivat valmiita tekemään ratkaisuja nopeasti. Valitettavasti vain myytävää on tällä hetkellä historiallisen vähän, erityisesti isompien asuntotyyppien kohdalla, kertoo yrittäjä Jutta Saikkonen tiedotteessa.

Voimakkain kysyntä kohdistuu Saikkosen mukaan isompiin perheasuntoihin ja omakotitaloihin. Saikkosen mukaan niistä on pula kaikissa hintaluokissa.

– Ostajia, jotka odottavat myyntiin tulevia sopivia kohteita, on markkinoilla liikkeellä. Myyntiajatkin ovat edelleen lyhyitä, koska näitä kohteita on niin vähän tarjolla.

– Tampereen asuntomarkkinoilla tuntuu nyt vallitsevan kaksinapainen pullonkaula. Asuntokauppaa tulppaavat omakotitalojen ja isojen perheasuntojen omistajat, jotka panttaavat nykyisen kotinsa myyntiin laittoa siksi, ettei heille ole tällä hetkellä tarjolla uusia sopivia koteja. Tämän seurauksena jumissa ovat myös monet kaksioiden omistajat, joilla olisi tarve vaihtaa nykyinen koti isompaan, toteaa Aito Säästöpankin luottopäällikkö Mikko Haverinen tiedotteessa.

Saikkosen mukaan tällä hetkellä myynnissä olevista asunnoista reilusti yli puolet on yksiöitä ja kaksioita. Saikkosen mukaan kauppa seisoo, koska isommat asunnot puuttuvat markkinoilta.

– Monet päättivät jo viime keväänä siirtää asunnonvaihtoon ja -ostoon liittyviä ratkaisujaan ja jäädä odottamaan asuntojen hintojen mahdollista rajuakin laskua. Tampereella asuntojen hinnoissa on kuitenkin tultu vuoden aikana vain aavistuksen verran alaspäin. Hinnat eivät ole romahtaneet, eikä romahdusta ole odotettavissakaan Tampereella, Suomen muuttovetovoimaisimmassa kaupungissa. Tarjonnan vähäisyys pitää hintatason hyvällä tasolla, sanoo Haverinen.

– Myynnissä olevista kohteista maksetaan edelleen hyviä hintoja. Ostajan markkinat ovat oikeastaan vain pienissä asunnoissa, yksiöissä ja kaksioissa, joita on tällä hetkellä myynnissä huomattavasti kysyntää enemmän. Monet pienten asuntojen omistajat ovatkin päätyneet laittamaan asuntonsa toistaiseksi vuokralle odottamaan parempia myyntiaikoja.

Pienten ja remontteja vaativien vanhempien asuntojen myynti on Saikkosen mukaan tällä hetkellä hidasta ja vaikeaa.

– Myös remontteja vaativien omakotitalojen myyntiajat ovat pidentyneet. Heitä, jotka haluvat lähteä itse remontoimaan asuntoa, on nousseiden kustannusten myötä vähemmän kuin aikaisemmin, kertoo Saikkonen.