Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampere saa pyyhkeitä töyssyistä aurausjäljistä, heikosta aurauksesta ja kaventuneista pyöräväylistä – näin kaupungin agentit ovat kunnossapitoa seuranneet

Vapaaehtoiset pyöräilyagentit ovat antaneet aktiivisesti palautetta Tampereen pyöräteiden talvihoidosta.

Tampereen kaupunki ja Tampereen Infra Oy hakivat talvikauden alkaessa vapaaehtoisia pyöräilyagentteja, joiden tehtävänä on antaa viikoittain palautetta pyöräväylien talvihoidon laadusta. Agenteiksi valittiin 150 ensimmäistä ilmoittautujaa. Tarkasteltavana on neljä pyöräilyn pääreittiä: Holvastista, Tesomalta, Pirkkalasta ja Hervannasta keskustaan kulkevat reitit.

Pyöräilyagentit antavat arvosanan polkemansa reitin tasalaatuisuudesta, lumen ja sohjon poistosta ja liukkaudentorjunnasta. Kahdesta jälkimmäisestä pyydetään palaute sekä aamun että illan tilanteen mukaan.

Agenttitoiminta käynnistyi marraskuun lopussa. Toiminta jatkuu koko tämän talvikauden ajan. Agenttitoiminnan mahdollinen laajentaminen muille reiteille päätetään myöhemmin tämän talvikauden kokemusten perusteella.

Agenttien antamat viikoittaiset talvihoidon arvosanat ovat vaihdelleet pääasiassa kolmen ja neljän välillä parhaan mahdollisen arvosanan ollessa viisi. Erot reittien välillä ovat olleet melko pieniä. Paras yleisarvosanojen keskiarvo on ollut reitillä Pirkkala-Härmälä-Keskusta (vaihteluväli 3,3–4,2) ja heikoin reitillä Hervanta-Keskusta (2,8–3,8).

Talvihoidon onnistuminen seuraa säätilojen trendiä. Agenttipalautteiden perusteella toistaiseksi haastavin viikko on ollut kuluvan vuoden toinen viikko, jolloin satoi paljon lunta ja toisaalta siirryttiin nopeasti pakkasista lämpöasteiden puolelle.

Agenteilla on myös ollut mahdollisuus antaa tarkempaa vapaata palautetta. Kehujen lisäksi palautteissa on annettu konkreettisia parantamisehdotuksia. Yleisimmät kehittämistarpeet ovat koskeneet lumen tai sohjon kertymistä reitille, heikosti aurattuja yksittäisiä kohtia, töyssyistä aurausjälkeä sekä kaventuneita pyöräväyliä. 

Palautteiden perusteella on esimerkiksi toteutettu parannuksia Viinikan liikenneympyrän ja Hatanpään valtatien välisellä osuudella. 

Liukkaudentorjunta hiekoittamalla on jakanut agenttien näkemyksiä: toiset agentit tai toisiin paikkoihin sitä toivotaan lisää, osa haluaisi hiekoitussepelin kokonaan pois pyöräväyliltä.

Tampereen kaupungin ja Tampereen Infra Oy:n talvihoidon vastuuhenkilöt käyvät läpi reittien viikoittaiset arvosanat ja kaikki agenteilta saadut palautekommentit. Palaute viedään eteenpäin reitistä riippuen joko Tampereen Infra Oy:n sisällä tai urakoitujen alueiden osalta kunnossapitoa hoitaville urakoitsijoille. Palautteen saavat sekä työnjohto että aurauskaluston kuljettajat.

Lisäksi urakoitujen alueiden osalta palaute annetaan tiedoksi urakoiden valvojille, jotka käsittelevät palautetta urakoitsijoiden kanssa.