Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

47–19: Tampereen Vesi yhtiöitetään – Veden hinnasta hyväksyttiin toivomusponsi

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti maanantain kokouksessa, että Tampereen Vesi liikelaitos yhtiöitetään vuoden 2024 alussa.

Uusi osakeyhtiömuotoinen vesihuoltolaitos on osa Tampereen kaupunkikonsernia ja kaupunki määrittää jatkossakin Tampereen Veden toiminta-alueen.

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi Tampereen Veden yhtiöittämispäätöksen äänestyksen jälkeen äänin 47–19 (1 tyhjä).

1.1.2024 aloittava Tampereen Vesi Oy on kokonaan Tampereen kaupungin omistama. Yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön omistajina voivat olla vain kunnat tai kuntien omistamat yhtiöt, joten vesihuoltoyhtiö säilyy tulevaisuudessakin julkisomisteisena. Hallintosääntöä muutetaan siten, että Tampereen Vesi Oy:n myynnistä voi päättää vain valtuusto, eikä Tampereen kaupungilla ei ole mitään aikeita myydä yhtiötä.

Perustettavalle yhtiölle myydään Tampereen Vesi liikelaitoksen liiketoiminta 361,2 miljoonan euron kauppahinnalla. Tampereen kaupunki tekee 51,8 miljoonan euron sijoituksen yhtiön vapaan oman pääoman rahastoon ja myöntää yhtiölle liiketoimintakaupan rahoittamiseksi vakuudelliset, yhteensä enintään 283 miljoonan euron lainat enintään 25 vuodeksi.

Tampereen Veden henkilöstö siirtyy osakeyhtiöön liikkeenluovutuksen periaattein nykyisin ehdoin. Tavase Oy:n ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n osakkeet jäävät kaupungin omistukseen.

Valtuusto hyväksyi kokouksessaan yksimielisesti toivomusponnen, jonka mukaan veden hinnoittelusta päätettäessä yhtiön hallitus käy keskustelut omistajaohjauksen ja konsernijaoston kanssa.

Nykyinen Tampereen Vesi liikelaitoksen toiminta-alue kattaa pääosin Tampereen kaupungin asemakaavoitetun alueen. Lisäksi Tampereen Vesi hoitaa Pirkkalan vesihuollon operointimallilla ja eräiden Ylöjärven raja-alueiden vesihuoltoa.