Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pirkanmaalaiskansanedustaja haluaa lainoihin jopa kahden vuoden lyhennysvapaan – "Nuoret perheet saattavat ajautua kestämättömään tilanteeseen..."

Nokialainen kansanedustaja Jari Kinnunen (kok.) on tehnyt kirjallisen kysymyksen velallisten tilapäisestä lyhennysvapaasta. Kinnunen ehdottaa, että velallisille annettaisiin tilapäisesti mahdollisuus saada pyynnöstään lyhennysvapaata 12–24 kuukautta vuosien 2023–2025 aikana. Lyhennysvapaamahdollisuus myönnettäisiin huolimatta siitä, että velalliset olisivat jo jostakin syystä käyttäneet lainanmaksuissa lyhennysvapaakuukausia.

Kinnusen mukaan kirjallisella kysymyksellä pyritään turvaamaan kotitalouksien ja yritysten maksukykyä nousseiden kustannusten vuoksi.

– Energian, ruuan, palveluiden ja ylipäätään kaikkien välttämättömienkin hyödykkeiden hinta on nousussa. Lainojen korot nousevat. Asuntovelalliset joutuvat yhä vaikeampaan taloudelliseen tilanteeseen. Yrittäjät eivät pysty vyöryttämään kaikkia nousevia kuluja asiakkaiden maksettavaksi. Pankkisektori ei ole ainakaan näkyvästi kertonut siitä, onko olemassa yhtenäinen käytäntö ja onko velallisille tarjottu näissä poikkeuksellisissa oloissa laajennettua mahdollisuutta käyttää lyhennysvapaita, Kinnunen sanoo tiedotteessa.

Kinnusen mielestä nuoret perheet saattavat ajautua kestämättömään tilanteeseen suurten asuntolainojen ja/tai muiden luottojen korkojen kanssa.

– Perheissä on voitu joutua turvautumaan lyhennysvapaisiin kuukausiin jo ennen nyt meneillään olevan, perheen taloutta vakavasti horjuttavan tilanteen alkamista esimerkiksi sairauden, työttömyyden tai muun perheen tilanteeseen liittyvän hyväksyttävän syyn vuoksi ja lyhennysvapaakuukausia ei siten enää ole ehkä jäljellä, koska useimmat rahoituslaitokset pitävät 24:ää kuukautta maksimimääränä lainan lyhennysvapaalle ajalle, Kinnunen sanoo.