Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pirkkalassa lämmitetään koteja nyt ruuantuotannon jätteistä tehdyllä bioöljyllä

Pirkkalalaiskoteja lämpiää nyt bioöljyllä, jota tuotetaan muun muassa elintarviketeollisuuden jätteistä. Tampereen Sähkölaitos korvaa osan fossiilisesta öljystä Pirkkalan Ollikkalan lämpölaitoksessa bioöljyllä.

– Bioöljyä on kokeiltu kaukolämmön tuotannossa Suomessa melko vähän, mutta hintojen nousun ja tiettyjen fossiilisten polttoaineiden saatavuushaasteiden vuoksi siitä on tullut entistäkin kiinnostavampi vaihtoehto. Lisäksi uusiutuva polttoaine sopii erinomaisesti strategiaamme, kun tähtäämme tuotannossamme hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä, Tampereen Sähkölaitoksen energian tuotannosta ja jakelusta vastaava johtaja Paavo Knaapi kertoo tiedotteessa.

Ollikassa bioöljyä ryhdyttiin testaamaan joulukuussa, ja se on toiminut odotetulla tavalla. Pilotin aikana bioöljyllä katetaan vajaa viidesosa Pirkkalan kaukolämpöasiakkaiden lämmöntarpeesta. Loput Pirkkalan tarvitsemasta kaukolämmöstä tulee Tampereella sijaitsevista lämpölaitoksista ja voimalaitoksista

Ollikan lämpökeskus valmistui vuonna 2021, ja sen pääasiallisia polttoaineita ovat maakaasu ja öljy. Jo suunnitteluvaiheessa huomioitiin, että lämpökeskusta voidaan käyttää myös bioöljyllä, eikä se aseta erityisiä vaatimuksia lämpökeskuksen polttolaitteille.

– Tämän talven kokemuksien perusteella näemme, miten bioöljy sopii polttoainevalikoimaamme ja minkälainen sen rooli kaukolämmöntuotannossamme on tulevaisuudessa, Paavo Knaapi toteaa.

Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämmön tuotanto on rakennettu siten, että järjestelmä on mahdollisimman joustava. Voimalaitokset tai lämpökeskukset eivät ole sidottuja tiettyyn polttoaineeseen, vaan energianlähteitä voidaan vaihdella tilanteen mukaan.

– Optimointi on kaukolämpöön sisäänrakennettu ominaisuus. Lämpöä voidaan tuottaa energianlähteellä, joka juuri sillä hetkellä on edullisimmillaan ja jota on riittävästi saatavilla. Näin ollen emme ole olleet ongelmissa esimerkiksi maakaasun aiempaa heikomman saatavuuden vuoksi, Paavo Knaapi summaa.

Pirkkalan kaukolämpökiinteistöjen asukkaille bioöljykokeilu ei näy lainkaan, vaan asunnot lämpiävät juuri niin kuin niiden kuuluukin.