Pupukahvilaa Tampereella pitänyt Sammeli Majava innostui puolisentoista vuotta sitten torakoista. Pupukahvila muutti vuonna 2021 Peltolammille samoihin tiloihin Onnen Lemmikit -lemmikkieläinliikkeen kanssa.
Majavalle esiteltiin torakoita ja hän innostui. Innostuessaan Majavalla on tapana esitellä asiaa myös muille.
– Huomasin, että jo sana torakka aiheuttaa ihmisissä inhoreaktion ja jotkut oikein värähtävät, Majava sanoo.
– Minun luonteeseeni kuulu se, että haluan auttaa ihmisiä ja eläimiä.
Niinpä hän on alkanut tarjota torakkaterapiaa.
Majavalla on liikkeessään kolme torakkaa, joiden avulla terapiaa toteutetaan. Ne on nimetty Matiksi, Tepoksi ja Sepoksi. Majava ottaa käteensä jonkun kolmikosta ja kertoo torakoista.
– En tule ikinä pakottamaan ketään ottamaan torakkaa käteensä tai koskemaan sitä, mutta toivon, että ihmiset kuuntelevat. Torakat eivät pysty puremaan tai pistämään, ne ovat vaarattomampia kuin leppäkertut.
Majavan tavoitteena on vähentää inhoa torakoita ja ötököitä kohtaan. Jos kuuntelija osoittaa kiinnostusta, torakoita saa myös silittää.
– Eilenkin oli tilanne, että nuori nainen otti pari askelta taakse, kun sanoin, että minulla on torakoita.
Lopulta nainen ensin koski Seppoa ja otti sen sitten käteensä.
– Menin jonkun aikaa ja hän hoksasi, että hän on täysin turhaan pelännyt. Se oli hyvin emotionaalinen tilanne.
Torakoita voi ottaa myös lemmikiksi. Majava kertoo aiemmin ajatelleensa, että hamsteri on paras ensimmäinen lemmikki. Nyt mieli on muuttunut ja hän suosittelee ensimmäiseksi lemmikiksi torakkaa. Syitä siihen on useita.
– Yksi on se, että allergisoivia tekijöitä ei ole, ei heinää, ei hilsettä.
Torakat myös vievät vähän tilaa, Majavan mukaan "ylisuuren leivänpaahtimen verran". Jopa 5-vuotiaaksi elävien torakoiden ylläpito on myös melko helppoa.
– Torakka on raadonsyöjä eikä syö mitään, millä on pulssi. Salaatinjämiä, hedelmänjämiä. Mitä pilaantuneempi hedelmä, sitä parempi, Majava kertoo.
Hän pitää torakoita myös opettavaisina lemmikkeinä.
– Torakat vaihtavat kuorta samalla tavalla kuin käärmeet nahkaa. Kun madagaskarin sihisevä torakka vaihtaa kuorta, se tulee sieltä täysin valkoisena. Kyllä siinä herää mielenkiinto biologiaa, kemiaa ja äidinkieltä kohtaan.
Äidinkieltä siksi, että tapahtuma saa Majavan mukaan runosuonen sykkimään.
– Plus ötökkäkammo lähtee yleensä koko perheestä.
Tällä hetkellä Pupukahvilan toiminta on minimissään eikä varsinaista kahvilaa ole. Puputerapiaa tarjotaan vain ajanvarauksella ja päätoiminta on lemmikkieläinliikkeessä. Pupukahvilan tarua ei kuitenkaan ole vielä kokonaan kuopattu.
– Minulla on aikomus palauttaa pupukahvilatoiminta keskustan tuntumaan ja mahdollisesti, jos saan joukkorahoituksen eteenpäin, avata myös Turkuun.