Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Miten ratikka kulkee Pirkkalaan? 95 lausuntoa pyydettiin, liki 40 tuli – Nämä huolet toistuvat

Pirkkalan ratikkalinjauksesta annetuissa lausunnoissa ollaan huolissaan rakentamisajan vaikutuksista.

Pirkkalan raitiotiesuunnitelmat etenevät.

Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien alustavat katusuunnitelmaluonnokset ja vaikutusten arvioinnit olivat lausuntokierroksella viime torstaihin asti.

Tampereen Raitiotie Oy:n kehityspäällikkö Ville-Mikael Tuominen kertoo, että lausuntopyyntö lähetettiin 95 taholle. Lausuntoa pyydettiin viranomaisilta, yrittäjiltä, elinkeinoelämän toimijoilta, järjestöiltä, väestöryhmiltä ja suunnittelualueen keskeisiltä kiinteistön- ja maanomistajilta.

Lausuntoja saatiin 36 ja ainakin kaksi lausuntoa on vielä tulossa. Tuomisen mukaan lausunnoissa on asioita, jotka toistuvat.

– Huoli raitiotien rakentamisen aikaisesta vaikutuksesta liikenteelle tuli monessa lausunnossa ja siihen on tarve kiinnittää huomiota. Toivotaan myös yhteistyötä rakentamisvaiheeseen, Tuominen sanoo.

– Paikoin oli huolta kiinteistöjen huoltoajoista ja tontille ajosta. Järjestelyt muuttuvat raitiotien suunnitelmien myötä tietyissä kohteissa.

Toiveita oli myös pysäkkien paikoista. Etenkin Hatanpää-Härmälä-Pirkkala-osuudelle toivottiin lisää pysäkkejä tai suunniteltujen pysäkkien paikkaa toivottiin tarkennettavaksi. Pysäkkejä on vähemmän kuin bussipysäkkejä tällä hetkellä.

Raitiotielinjalla on lähtökohtaisesti harvemmassa pysäkkejä.

– Ratikalla on tavoitekin pidempi pysäkkiväli. Se, mitä bussiliikenteessä on totuttu, niin raitiotielinjalla on lähtökohtaisesti harvemmassa pysäkkejä.

Monessa lausunnossa toivottiin myös autojen liityntäpysäköinnin kuvaamista Pirkkalan puolella.

– Nämä liittyvät aika paljon tuleviin maankäytön suunnitelmiin. Liityntäpysäköinnin järjestelyt tulee ratkaista yhdessä maankäytön suunnittelun kanssa.

Pelkkää kritiikkiä eivät lausunnot kuitenkaan olleet.

– Aika paljon tuli kiitosta esimerkiksi suunnitelmien tarkkuudesta. Monessa lausunnossa puollettiin ratikan rakentamista. Raitiotie nähtiin kokonaisuutena kannatettavana, mutta tiettyjä huolia oli raitiotien toteuttamisen yhteydessä muuttuvista järjestelyistä, kertoo Ville-Mikael Tuominen.

Pirkkalan ratahaaralla on kaksi vaihtoehtoa, joista ensimmäisessä ratikka liikennöi Suupan ja Linnainmaan välillä vuonna 2030. Toisessa vaihtoehdossa Pirkkalan ratikka toteutetaan vaiheittain: ensin Partolaan vuonna 2030 ja vuonna 2050 Partolasta Suuppaan. Ainakin yhdessä lausunnossa toivottiin rakentamista suoraan Suuppaan. Tuominen ei ota kantaa siihen, kumpi vaihtoehdoista olisi parempi.

– Se on luottamushenkilöiden päätettävänä. Me kokoamme yhteen ja arvioimme kustannukset, vaikutukset ja hyötykustannuslaskelmat. Niiden perusteella sitten Tampereen ja Pirkkalan valtuustot päättävät asiasta.

Rakentaminen Suuppaan on kertainvestointina kalliimpi. Jos raitiotie rakennetaan kahdessa vaiheessa, voivat kustannukset nousta.

– Rakentamisen kustannustaso on perinteisesti noussut vuosien varrella ja jos järjestäydytään uudestaan rakentamista varten, niin sanoisin, että vaiheittain rakentaminen on kokonaisrakentamiskustannusten osalta kalliimpi ratkaisu. Jos kovin pitkälle siirtyisi Partola-Suuppa-toteutus, niin mahdollisesti joutuisi myös suunnitelmia päivittämään ja siitä tulisi myös lisäkustannuksia.

Lausuntokierroksen jälkeen suunnitelmiin tulee jonkin verran muutoksia. Tavoitteena on, että hankesuunnitelma on valmiina helmikuun loppuun mennessä. Maaliskuun alkupuolella julkaistaan myös kustannusarviot ja vaikutusten arvioinnit.

– Raitiotie on suuri investointi. Hankesuunnitelmassa on tavoitteena mahdollisimman tarkkaan laskea kustannukset myös ylläpidon ja liikennöinnin osalta ja arvioida ne hyödyt, mitä kunnille tulee. Se on sitten päätöksentekijöiden punnittavana, miltä suunnitelma näyttää kokonaisuutena.

Tavoitteena on, että Pirkkalan ja Tampereen valtuustot päättäisivät hankesuunnitelman hyväksymisestä ja mahdollisesta jatkosuunnittelun aloittamisesta huhtikuussa.

Jatkosuunnittelua varten on käyty jo markkinavuoropuhelu viime vuoden aikana mahdollisten suunnittelun ja rakentamisen ehdokkaiden kanssa.

Nykyinen allianssi ei voi rakentaa uutta rataosuutta, sillä sen kilpailutukseen on sisältynyt vain osa 1 eli Hervannasta Lentävänniemeen ja Taysilta Tampereen keskustaan ja osa 2 keskustasta Lentävänniemeen.

– Jos Pirkkala-Linnainmaa raitiotien jatkosuunnitteluun ryhdytään, niin tarkoitus on edetä allianssimallilla. Nykyinen Raitiotieallianssi ei voi Pirkkala-Linnainmaa -raitiotietä rakentaa, vaan tarve on kilpailuttaa uuden allianssin palveluntuottajat, suunnittelijat ja rakentajat.