Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampereen väkiluku kasvoi ennätyksellisen voimakkaasti – Yli 85-vuotiaita asukkaita on pian tuplasti enemmän kuin nyt

Tampereen väkiluku kasvoi viime vuonna 4 837 asukkaalla. Kasvu oli ennätyksellisen voimakasta. Tilastokeskuksen 26.1.2023 julkaiseman väestön ennakkotilaston mukaan Tampereella oli asukkaita vuoden lopussa 249 060. Myönteinen kehitys perustui muuttovoittoon, sillä syntyvyys laski negatiiviseksi ensimmäisen kerran kolmeenkymmeneen vuoteen. Myös nettomaahanmuuton määrä kasvoi aiempiin vuosiin verrattuna.

– Jos maahanmuutto jatkuu Tampereella viime vuoden kaltaisena, voi väkiluku kasvaa 2020-luvulla arvioituakin nopeammin, kertoo kaupunkitietopäällikkö Johanna Ahlgrén-Holappa tiedotteessa.

Jokaisessa Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu) asukasluku kasvoi viime vuonna edellisvuotta (2021) enemmän.

Tampereen kaupunki on laatinut vuoteen 2040 saakka ulottuvan väestösuunnitteen. Se kuvaa kaupungin odotettavissa olevaa ja tavoiteltua väestönkehitystä. Suunnitteessa huomioidaan kunnan sisäinen muuttoliike, kuntien välinen muuttoliike, maahan- ja maastamuutto, syntyvyys ja kuolleisuus sekä suunniteltu asuinrakentaminen.

Väestösuunnitteen mukaan Tampereen asukasluku kipuaisi yli 300 000:n tarkastelujakson (vuoden 2040) lopussa. Suhteellisesti voimakkainta kasvu on kaupungin läntisellä ja eteläisellä alueella (noin 30 %) ja pienintä kaakossa (alle 15 %).

Ikäluokittain suhteellisesti suurinta väestömäärän kasvun arvioidaan olevan kaikkein vanhimmassa ikäluokassa. Yli 85-vuotiaiden määrän odotetaan kaksinkertaistuvan nykyisestä. Työikäisten asukkaiden määrän ennakoidaan kuitenkin kasvavan eniten.

Alhaisen syntyvyyden vuoksi lasten ja nuorten määrän ennakoidaan kasvavan Tampereella vain vähän. Alakouluikäisten (6–12-vuotiaiden) lasten määrä notkahtaa kuluvalla vuosikymmenellä ja palaa ennusteen mukaan nykyiselle tasolleen vasta 2030-luvun lopussa.