Ravintolalounaan hinta saa yhä useammat vaihtamaan eväisiin
Kohonneet lounashinnat ovat saaneet yhä useamman vaihtamaan ravintolalounaan eväisiin tai muihin halvempiin vaihtoehtoihin. Tamperelaisen kyselyssä 55,2 prosenttia vastaajista ilmoitti vähentäneensä lounaiden syömistä ravintolassa. Noin 15 prosenttia vastaajista kertoi tekevänsä enemmän eväitä töihin.
Noin neljäsosa (26,4%) kertoi, ettei lounashintojen nostaminen ole vaikuttanut mitenkään heidän lounaidensa syömiseen.
Olen vähentänyt lounaalla käyntiä ja jos menen valitsen edullisimman.
Ei ole enää varaa käydä lounaalla, teen töihin eväät.
Kangasalla asuva Tommi Suurkaulio kävi ennen ravintolassa lounaalla pari kolme kertaa viikossa.
– Tuli käytyä, kun lounas maksoi 9,90–10,90 euroa. Siinä rupeaa menemään jo kipuraja. Kun lounas maksaa 12–14 euroa, en edes harkitse, Suurkaulio sanoo.
Nyt Suurkaulio saattaa käydä lounaalla kerran kahdessa tai kolmessa kuukaudessa, jos kyseessä ei ole lounas asiakkaan kanssa. Suurkaulio tekee myyntityötä ympäri Etelä-Suomea.
Suurkaulio vetää lounaan hinnan kipurajan 11 euroon.
Rahaa pitää riittää kotiinkin, kun on neljä lasta.
– Kun sen kertoo 20:lla, päästään jo 220 euroon ja kun alkaa miettiä perheen ruokalaskua, että kuusi henkilöä syö 800 eurolla kuukauden, niin tuntuu aika isolta prosentuaalisesti, että minun lounaisiin menisi 220 euroa, Suurkaulio sanoo.
– Rahaa pitää riittää kotiinkin, kun on neljä lasta.
Suurkaulion lounas koostuu tällä hetkellä usein pelkästä banaanista, jos siitäkään. Välillä hän tekee kotona jotain helppoa, kuten makaronilaatikkoa tai lasagnea ja ottaa sitä mukaan ruokatermokseen.
– Sillä 11 eurolla saa aika helkutinmoisen määrän makaronilaatikkoa.
Moni kyselyyn vastanneista kertoo katsovansa entistä tarkemmin, millaista ruokaa lounasravintolassa on tarjolla ja mihin hintaan. Esimerkiksi kalavaihtoehtojen vähentyminen on saanut osan vähentämään lounaan syömistä ravintoloissa.
Todella tarkkaan katson, mitä ja minkälaatuista ruokaa on tarjolla. Ihan mistä tahansa ei kannata maksaa.
Paikka valitaan hinnan perusteella eikä tule enää käytyä yhtä monipuolisesti erilaisissa ravintoloissa.
En ole huomannut eroa, mutta muutenkin teen lähitöihin usein omat ruuat. Parin kolmen euron panostus eväisiin nähden kuitenkin tarjoaa valmiin lounasravintolan ruuan työpaikan lähellä. Salaatti lisänä nostaa hintaa kai 3 euroa, joka on vähän liikaa. Salaattibuffet on erikseen, josta usein saa hyvät lisukkeetkin noin 7e omakustanne hintaan.
Tamperelaisen kyselyyn vastanneiden kipuraja lounaan hinnalle vaihtelee kahdeksasta eurosta 20 euroon. Tamperelainen kysyi, paljonko vastaajat ovat valmiita maksamaan lounaasta, johon sisältyy lämmin ruoka ja salaatti. Vastaajien sopivana pitämän lounashinnan keskiarvo on 11,77 euroa.
Kipuraja kuitenkin vaihtelee.
– Normi kotiruokalounaasta vähän toista kymppiä, mutta oikein hyvästä ja monipuolisesta buffetista parikin kymmentä euroa. Hinnoittelu voisi olla nykyistä enemmänkin riippuvainen päivän ruuasta. Mielelläni maksan lohifileestä enemmän kuin nakkikastikkeesta lounaallakin, sanoo Antti, joka ilmoittaa lounashinnan kipurajaksi 14 euroa.
13 euroa kipurajaksi ilmoittava Laura sanoo maksavansa seisovasta pöydästä vähemmän, mutta odottaa senkin olevan tasokas tuohon hintaan.
– Eineksiä voin ostaa kaupasta ja lämmittää itse, ravintolan on pystyttävä parempaan.
Ei mitenkään. Saa hyvää muiden tekemää ruokaa.
Teen paljon etätöitä, joten minulla on mahdollisuus valmistaa lounas itse tai syödä edullisempia valmisaterioita. Lounasravintolassa käyminen tuntuu luksukselta, johon on vain harvoin varaa. Työsuhde-etuihini ei kuulu lounasetelit.
Hetken mielihalu lounaasta ulkona päättyy yleensä edullisempaan ratkaisuun tehdä eväät itse tai hakea jotain ”halpaa” kaupasta.
Kursivoidut kohdat ovat lainauksia kyselyyn tulleista vastauksista.