Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tieteen päivät valtaa Tampere-talon – Lasten Akatemiassa mietitään pitävätkö intiaanit aina sulkapäähinettä

Tieteen päivät järjestetään Tampere-talossa 28. tammikuuta. Tapahtumassa tutustutaan esimerkiksi luovuuden alkulähteisiin, maailmanpolitiikan ajankohtaisiin alkuihin ja kestävän aivoterveyden perusteisiin.

Lisäksi luvassa on erilaisia esittelypisteitä ja työpajoja lapsille ja aikuisille. Osaa ohjelmasta voi seurata myös verkossa. Tapahtuma on maksuton.

Tapahtuma toteutetaan osana Tampereen korkeakouluyhteisön Tiedon valoviikkoja. Osa ohjelmasta järjestetään yhteistyössä Tampere Chamber Music -festivaalin kanssa.

Tieteen päivän ohjelmassa kuullaan esimerkiksi Ajankohtaisia alkuja maailmanpolitiikassa -luento, jolla pohditaan, voiko maailmanpolitiikassa olla uusia alkuja, kun median maailmanpolitiikan kuvasto muistuttaa pikemminkin vanhan paluuta. Kysymyksiin ovat vastaamassa Tampereen yliopiston tutkimusjohtaja Hanna Ojanen sekä alivaltiosihteeri Kai Sauer. Keskustelua johtaa Tampereen yliopiston professori Juha A. Vuori.

Hyvinvointialueiden alku -paneelikeskustelussa puolestaan aiheena on vuoden 2023 alussa aloittaneiden hyvinvointialueiden toiminta. Keskustelijoina pormestari Anna-Kaisa Ikonen, osastopäällikkö Kari Hakari Sosiaali- ja terveysministeriöstä, Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen ja Tampereen yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Juha Teperi. Paneelin puheenjohtajana on tutkimusjohtaja Pasi-Heikki Rannisto Tampereen yliopistosta.

Nuoret ja rikollisuus -osiossa keskustellaan uudesta palvelusta, jonka tarkoituksena on edistää lapsiin ja nuoriin kohdistuneiden rikosten ilmituloa ja heidän pääsyään avun piiriin. Lisäksi ohjelmassa selviää, millaista tutkimusta Poliisiammattikorkeakoulussa tehdään.

Keskustelemassa ylitarkastaja Ansa Jokiranta poliisihallituksesta, asiantuntija Eeva Koivunen sisäministeriön strateginen ohjaus ja kehittäminen -yksiköstä, toimitusjohtaja Katri Björklund 10Monkeys Digital -yrityksestä ja tutkija Marko Juutinen Poliisiammattikorkeakoulusta.

Luovan idean alku -luennolla kysytään, miten luovat ideat syntyvät ja mitä niille sitten tapahtuu? Millainen on luova prosessi taiteessa tai tieteessä? Dosentti Niina Koivusen johdolla aiheesta keskustelevat sarjakuvataiteilija Emmi Nieminen, kirjailija ja uutisankkuri Matti Rönkä sekä Film Tampereen kehitysjohtaja Antti Toiviainen.

Kestävä aivoterveys -luennoilla huolletaan aivoja: miksi aivoterveys on kaiken hyvinvoinnin pohja? Mitä aivoille tapahtuu työuupumuksessa? Miten lisääntyvä teknologian käyttö työssä vaikuttaa aivojen hyvinvointiin? Aiheesta luennoimassa Mirva Kolonen, Kirsi Toljamo ja Mia Pihlaja Tampereen ammattikorkeakoulusta sekä Laura Bordi Tampereen yliopistosta.

Lasten Akatemiassa mietitään, pitävätkö intiaanit aina sulkapäähinettä. Dosentti Riku Hämäläisen johdolla tarkastellaan Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen kulttuureita ja pohditaan, miksi sulkapäähineestä on tullut intiaanien symboli.

Kaikenikäisiä kiinnostavissa toiminnallisissa demopisteissä pääsee tutustumaan muun muassa fotoniikan ja valon tutkimukseen, testaamaan rentoutumisharjoituksia virtuaalisessa luontoympäristössä sekä tapaamaan Robostudion robotteja.

Lisäksi luvassa on Tampereen yliopiston Juniversityn non-stop työpaja, jossa tutustutaan lumihiutaleisiin ja 3D-tulostamiseen valmistamalla teemaan sopivia koristeita 3D-kynien avulla.

Lapsille on ohjelmaa myös Muumimuseon ateljeen avoimissa työpajoissa, joissa voi kokeilla helposti ja hauskasti eri taiteenlajeja ja löytää oma, ehkä piilossakin ollut taiteilijuus. Muumimuseoon on pääsymaksu, josta saa kahden euron alennuksen mainitsemalla oston yhteydessä "tieteen päivät".