Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kahdesta tornista tuli Tampereen Airbnb-keskus: hurja hintahaitari – "Tampereen asunto on meillä vähän kesämökkinä"

Halvimmillaan Nokia-areenan vieressä sijaitseviin taloihin voi päästä alle satasella. Kalleimmat yöt kipuavat yli tuhanteen euroon.

Tampereen Kannen alueesta on tullut Airbnb-asuntojen keskittymä.

Tampereen Kannen Topaasista ja Opaalista on vuokrattavana Airbnb:n kautta yhteensä parikymmentä asuntoa. Lisäksi Sorinkadun puolella sijaitsevasta Wallesmannista on vuokrattavana useampi asunto. Osa vuokraajista on yksityisiä, osa ammattimaisia toimijoita.

Vuokrahinnat vaihtelevat asuntojen koon ja halutun ajankohdan mukaan. Halvimmillaan yön voi saada noin sadalla eurolla. Kalleimmillaan yöstä saa maksaa useita satoja euroja. Vuokraajat myös nostavat hintoja kysyttyinä viikonloppuina: esimerkiksi jääkiekon MM-kisojen finaaliviikonlopun ajalle kalleimmasta asunnosta saa maksaa yli tuhat euroa yöltä.

Yksi asuntoaan vuokraavista on Sipoossa asuva, mutta Tampereelta kotoisin oleva Jani Asunmaa. Hän hankki asunnon Topaasin 14. kerroksesta lokakuussa. Tappara-fanin vanhemmat ja ystäviä asuu Tampereella ja hän vierailee kaupungissa usein.

– Asun Sipoossa metsässä. Tampereen asunto on meillä vähän kesämökkinä, Asunmaa sanoo.

Jos kerralta saa sen 350–450 euroa.

Jääkiekon lisäksi Topaasissa houkuttivat muun muassa näköalat.

Vuokrausmielessä Asunmaa ei kuitenkaan asuntoa alkujaan hankkinut. Hän on vuokrannut asuntoa toistaiseksi sosiaalisen median kautta tutuille ja puolitutuille.

– Airbnb tuli siitä mieleen, kun olen itse ulkomailla sitä kautta vuokrannut ja kokemukset ovat olleet positiivisia.

Asunmaa sanoo, ettei hän oikeastaan edes tarvitsisi Airbnb:tä ja alusta ottaa ”aika paljon välistä”.

– Ohjelma herjaa koko ajan, että pitäisi kytkeä päälle suoraan varaus- ja maksamismahdollisuus. Minulla on siinä se, että minun pitää hyväksyä kaikki varaukset, Asunmaa kertoo.

Airbnb onkin Asunmaalla käytössä lähinnä testimielessä. Kun samasta talosta on tarjolla useampi asunto, esimerkiksi laadulla on vaikea kilpailla.

– Airbnb ehdotti, että laittaa sen ensin halvalla ja kun saa vuokrauksia ja sitä kautta suosituksia, voi sitten nostaa hintaa.

Asunmaalla on kuitenkin tunne, että hän saa vuokrattua asuntoa sen verran kuin haluaa. Hän arvioi realistiseksi vuokraustahdiksi kolmesta neljään kertaa kuukaudessa.

– Jos kerralta saa sen 350–450 euroa, siitä saisi kuukaudessa 1 200–1 500 euroa, Asunmaa laskee.

– Eihän se puhdasta nettoa ole. Minulla on siellä siivousliike, joka asunnon siivoaa vuokraajien jälkeen. Se tuo jonkinlaisen hinnankorotuspaineen.