Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Ajattelin, että tässä ei ole mitään järkeä” – Näin Paulina Ahokas on kamppaillut vuoden eroon riippuvuudestaan älypuhelimeen ja someen

Vielä vuosi sitten Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas saattoi vastata kännykän viestitulvaan kesken tärkeän palaverin. Viimeisen vuoden ajan hän on kamppaillut eroon riippuvuudestaan älypuhelimeen ja someen.

Kyllä minä kutsuisin sitä riippuvuudeksi, tunnustaa Paulina Ahokas.

Tampere-talon toimitusjohtaja myöntää, että vuosi sitten älypuhelin ja sosiaalinen media vaikuttivat hänen elämäänsä jo niin paljon, että vaikutukset näkyivät omassa hyvinvoinnissa, työssä ja perhe-elämässä.

– Minulla oli sellainen olo, että ne vaikuttivat jo vakavasti elämänhallintaani, tunnustaa Ahokas.

Viimeisen vuoden ajan hän on kamppaillut riippuvuuden tunteesta irti. Nyt hän haluaa jakaa kokemuksensa muiden samassa tilanteessa olevien tai siihen ajautumista pelkäävien kanssa.

– Puhelin ja sosiaalinen media veivät ajan sellaisilta asioilta, joilta en olisi halunnut. Esimerkiksi ulkoilu ja lukeminen jäivät. Perheeltäkin puhelimen ruutuaika oli pois, tiivistää Ahokas.

Tampere-talon toimitusjohtajana vuonna 2012 aloittanut Ahokas, 50, tunnustaa, että puhelin vaikutti jo työntekoonkin.

– Saattoi olla tärkeitäkin palavereja, joissa roikuin somessa. Uskallan tunnustaa, että se vaikutti myös työhön.

Toimitusjohtaja on jälkikäteen kiitollinen työkavereilleen, jotka uskalsivat huomauttaa selkeästä läsnäolon puutteesta. Palautetta alkoi tulla myös läheisiltä, kun sama näkyi myös kotona.

– Älypuhelimesta tuli myös rentoutumiskeino iltaisin. Roikuin esimerkiksi verkkokaupoissa, vaikka harvoin sieltä mitään edes ostin.

Minulla oli sellainen olo, että ne vaikuttivat jo vakavasti elämänhallintaani.

Ahokkaan mukaan konkreettinen hälyttävä merkki oli riippuvuuden kehittymisestä oli uniajan väheneminen. Yleensä kello 23 tai 24 nukkumaan mennyt Ahokas huomasi olevansa netissä tai somessa vielä pitkälti puolenyön jälkeen.

Ahokas kuvaa tiedostaneensa hyvin, että älypuhelimesta oli tullut liian suuri osa elämää. Viimeistään alkuvuodesta 2021 ajatus alkoi häiritä pahasti.

– Ajattelin, että tässä ei ole mitään järkeä. Ymmärsin, että älypuhelimeen ja someen menevä aika vaikutti jo hyvinvointiin, työhön ja perheeseen.

Tottumuksista irti pyristelemistä helpotti lopulta se, että Ahokas sairastui maaliskuussa 2021.

Useamman viikon sairastamisen jälkeen hän teki päätöksen lähes täydellisen somepaaston jatkamisesta tervehtymisen jälkeen.

– Sairaus vierotti somesta ja sen jälkeen jatkaminen oli selvästi helpompaa.

Ahokas siivosi älypuhelimensa somesovellukset Facebookista Instagramiin, Twitteriin ja Linkediniin kauemmas lähtösivulta. Hän ilmoitti suurimpaan osaan seuraamistaan WhatsApp-ryhmistä, että vetäytyy keskustelusta. Älypuhelimen käytön hän rajoitti vain aivan välttämättömään yhteydenpitoon.

– Pyysin jopa lapsiltani, että eivät lähetä työpäivän aikana viestejä, ellei heillä ole oikeasti tärkeää asiaa.

Haasteet Ahokas myöntää. FOMO eli Fear of Missing Out tarkoittaa sitä, että ihminen pelkää olla poissa somesta siksi, että hän jää jostain paitsi tai että häneltä menee jotain tärkeää ohi.

– Minähän olen sen ajatuksen mestari. Olin aivan paineissa siitä, naurahtaa Ahokas.

Ajatus häiritsi siksi, että kymmeniä ihmisiä työllistävän tapahtumatalon toimitusjohtajan yhteyksien rajoittaminen saattaa johtaa siihen, että jokin kontakti jää syntymättä, idea saamatta ja viime kädessä kaupat menevät ohi.

– Minulla on onneksi paljon luotettuja ystäviä, joilta pyysin apua. He pitivät ja pitävät minua edelleen alan tärkeimmistä asioista ajan tasalla.

Tiukin älypuhelimen käytön rajoittaminen ja somepaasto jatkui lopulta noin neljä kuukautta kesäloman yli. Vaikutus oli selkeä.

– Minulla oli taas aikaa tehdä asioita, joista nautin. Lukeminen, ulkoilu ja perheen kanssa vietetty aika lisääntyivät. Olen pyrkinyt käymään avantosaunalla ainakin kerran viikossa. Samalla asioiden kaaos päässä väheni.

Syksyn ja talven aikana älypuhelimen ruutuaika on pysynyt kontrollissa. Väleissä on ollut viikonkin jaksoja kokonaan poissa sosiaalisesta mediasta.

– Totesin, että pärjään ilmankin.

Ahokkaan mukaan laajempi julkinen keskustelu älypuhelimen ja sosiaalisen media vaikutuksista ihmisiin on paikallaan. Omat kokemuksensa hän haluaa nostaa esille pohjaksi keskustelulle ja esimerkiksi omaa älypuhelimen käyttöään pohtiville.

– Väsymys ja uupumus lisääntyvät. Maailma on tullut monimutkaisemmaksi ja ihmisten täytyy olla saavutettavissa. Olen miettinyt viimeisen vuoden aikana paljon sitä, kuinka monen ihmisen mielenterveysongelmien taustalla on älypuhelin.