Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taas vanha kenkätehdas muuttumassa asunnoiksi Tammelassa – Karisto, Solena... muistatko mitä muuta rakennuksessa on ollut?

Vanhana Solenan kenkätehtaana tunnettu rakennus on muuttumassa asuinkerrostaloksi Salhojankadulla

Tammelan stadionin länsipuolella osoitteessa Salhojankatu 42 oleva entinen kenkätehtaan rakennus muuttuu toimistotilasta asuinkäyttöön ja saa lisää kerroksia.

Rakennus on osa Tammelan teollisuuskohteiden ja torin maakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Asemakaavan muutos koskee yhtä noin 900 neliömetrin tonttia, jossa olevan rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Bertel Strömmer vuonna 1931.

Rakennus on suunniteltu alun perin Karisto & Kumpp. Oy:n kenkätehtaaksi. Rakennus siirtyi Solena Oy:lle vuonna 1934. Solenan taustalla oli Aaltosen Kenkätehdas. 1980-luvulla rakennus muutettiin toimistokäyttöön ja tuli sittemmin tunnetuksi Airixin talona. Talossa toimi pitkään myös kumppanuusyhdistys Artteli. Kiinteistö Oy Salhojankatu 42 omistaa kiinteistön.

Olemassa olevassa asemakaavassa tontti on toimistoaluetta, ja suurin kerrosluku on neljä. Nyt suunnitellaan aiempien neljän kerroksen päälle kahta lisäkerrosta, jotka vedetään sisään julkisivusta. Hakijan viitesuunnitelmassa on kattopiha, ja tontille on tehty pihasuunnitelma. Matala autotallisiipi puretaan, ja tilalle on tulossa neljä asuinkerrosta. Viitesuunnitelmassa uusien asuntojen määrä on 50.

Kaavaluonnoksessa tontti osoitetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Rakennusoikeutta osoitetaan 4 000 kerrosneliömetriä., josta uutta rakennusoikeutta on tulossa noin 1 400 kerrosneliömetriä.

Rakennuksen asemakaavan muutoksen valmisteluaineisto on nähtävillä 9. helmikuuta. Mukana on viitesuunnitelma ja kaavaluonnos, ja asiaan voi tutustua myös katsomalla esittelyvideon kaupungin verkkosivuilla.

Aiemmin Tammelan kenkätehtaista asunnoiksi on muuttunut muun muassa Aaltosen kenkätehdas.