Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näillä töin Eetu Huhtala, 29, sai 20 000 euroa ja oman näyttelyn – "Paneudun joko omiin kokemuksiin tai sitten minua kiinnostaviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin"

Vuoden nuoren taiteilijan teoksissa näkyvät arkiset kokemukset ja yhteiskunnalliset kysymykset.

Vuoden nuori taiteilija 2023 on kuvanveistäjä Eetu Huhtala. Huhtalan tuotanto koostuu mekaanisista ja suurikokoisista metallisista veistoksista sekä muista moniaistillisista teoksista.

Inspiraatio teoksiin kumpuaa henkilökohtaisista kokemuksista.

– Työskentelyni rakentuu sen ympärille, että paneudun joko omiin kokemuksiin tai sitten minua kiinnostaviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin, Huhtala kertoo.

– Joskus näen jonkun esineen ja jään miettimään, minkä takia olen niin kiinnostunut tästä yksittäisestä objektista. Sitä kautta se alkaa kulkea teoksen muotoon. Joskus inspiraatio tulee toisesta suunnasta. Olen hyvin kiinnostunut jostain yksittäisestä kokemuksesta ja aktiivisesti haen, mikä olisi se muoto, mihin saisin tuntemuksen tai kokemuksen sidottua.

Paneudun joko omiin kokemuksiin tai sitten minua kiinnostaviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Huhtalan teoksissa on usein arkisia esinietä ja teknisiä laitteita, jotka toimivat vailla päämäärää. Esimerkiksi teos Unfulfilled on kylpyamme, jonka hanasta valuu jatkuvasti vettä. Vesi kuitenkin valuu suoraan ammeen avoinaiseen viemäriin eikä kylpyamme koskaan täyty.

Huhtalan teoksissa on usein terästä ja alumiinia, mutta myös moottoreita ja erilaista tekniikkaa.

– Teosten materiaalit tosi usein pohjautuvat siihen, mitkä ovat ne oikeat materiaalit objektissa, jonka pohjalta lähden työstämään teosta.

– Moottoreita, elektroniikkaa, erinäköisiä aktuaattoreita, pumppuja, Huhtala luettelee teoksissa käytettyä tekniikkaa.

Huhtala kertoo, että hänellä on usein ajatus siitä, mitä hän haluaa lähteä tekemään. Joskus homma sujuu ja kokemuksen kautta on tullut tutuksi, mikä on oikea lähestymistapa.

– Mutta hyvin usein on pakkoa lähteä kokeilemaan, millä asian saisi tuotettua. Usein ne eivät myöskään onnistu ja joutuu tehdä testejä, Huhtala kertoo.

– Joidenkin teosten kanssa vaatii, että on pakko, ei pelkästään tehdä pienoismalleja vaan sellaisia yhden suhde yhteen kokeilukappaleita, koska siinä tulevat koko ja asioiden massa ja paino kysymyksiksi.

Osa Vuoden nuoren taiteilijan palkintoa on yksityisnäyttely Tampereen taidemuseossa. Huhtala kertoo, että hän tuo esille sekä uusia että vanhoja teoksia.

– Luultavasti, kun täällä on myös neliöitä enemmän, niin tulee pari isompaa teosta. Mutta yleisesti, täällä tulee olemaan liikettä, alumiinisia veistoksia, valoa ja arjesta poimittuja yksittäisiä hetkiä.