Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkeläispariskunnan sähkölasku oli maksamatta heinäkuulta, talvipakkasella tultiin katkaisemaan sähkö – "Siellä oli kaksimetrinen korsto ja pienempi mies taustalla tabletti kädessä"

Eläkeläispari järkyttyi, kun kotitalosta tultiin katkaisemaan sähköt. Syyksi paljastui yksi maksamatta jäänyt lasku kesältä. Sähköisiä laskua, maksumuistutuksia ja varoituksia he kieltävät saaneensa. Tampereen sähkölaitos kieltää, että sähköjä lähdetään katkaisemaan talvella varoittamatta.

Pirkkalalainen Arto Tuominen, 71, yllättyi kovasti, kun viime viikon maanantaina ovikello soi. Tuominen oli ollut lukemassa Ukrainan tilanteesta, kun sähköt olivat menneet. Hetken kuluttua sähköt palasivat ja ovikello soi.

– Siellä oli kaksimetrinen korsto ja pienempi mies taustalla tabletti kädessä. Eivät esitelleet mitenkään itseään. He kysyivät, missä on sähkönjakelutaulu ja mittari, Tuominen kertoo.

Pidempi miehistä tuli sisälle ja huuteli toiselle sähkömittarin numeron. Numero oli oikea.

– Tämän jälkeen hän kertoi, että katkaisevat talosta sähköt ja ottavat mittarin irti, on kuulemma sähkölaskuja maksamatta, Tuominen kertoo.

Tuominen hämmästyi kovasti.

– Siinä sitten vähän aikaa asiaa väännettiin ja kertoivat tulevansa iltapäivällä uudelleen, jotta ehdin selvittämään asiaa.

Tuominen soitti Tampereen sähkölaitokselle, josta kerrottiin, että hänen osoitteellaan oli heinäkuussa erääntynyt 238 euron lasku, jota ei ole maksettu. Tuominen siirrettiin asioimaan Ropo Capitalin kanssa.

Joissain tapauksissa voidaan yrittää tavoittaa jopa soittamalla.

– Odottelin sieltä vastausta varttitunnin verran ja automaattivastaaja kehotti painamaan ykköstä tai kakkosta sen mukaan mitä on asiana. Painelin tuota kakkosta ohjeiden mukaan lukuisia kertoja saamatta vastausta.

Tuominen kirjautui Ropo Capitalin verkkosivuille ja huomasi siellä chatin. Chatista kuitenkin kerrottiin, ettei Tuomiselle voi antaa tietoja, sähköliittymä kun oli hänen vaimonsa nimissä.

– Vaimoni tuli kotiin myöhemmin iltapäivällä ja hän kirjautui Ropo Capitalin sivulle ja sieltä löysimme laskun, jonka summa oli kasvanut noin 330 euroon eli tullut satanen lisää. Maksoin laskun ja tuli teksti, ei maksamattomia laskuja.

Tuominen on jännityksellä odottanut, pysyvätkö sähköt.

– Miehet olivat käyneet puolen päivän jälkeen ja lupautuivat olemaan katkaisematta sähköjä sinä päivänä ja tulevansa seuraavana päivänä uudelleen. Odottelin heitä, mutta eipä ole näkynyt.

Tuomisen mukaan mitään laskua ja maksumuistutuksia ei ole tullut. Asunto lämpiää maalämmöllä ja puukattilalla. Ne vaativat toimiakseen sähköä.

Tampereen sähkölaitoksen viestintäpäällikkö Riitta Savola sanoo, ettei sähkölaitos voi kommentoida yksittäisen asiakkaan tilannetta.

Savola kertoo sähkölaitoksen varmistaneen, että kaikista katkaistuista sähköistä ja katkaisuyrityksistä on lähtenyt perintälain mkuaiset viestit asiakkaille ennen sähkön katkaisua.

Ennen katkaisua asiakkaalle lähtee maksumuistutus, maksukehotus, toinen maksukehotus ja katkaisuvaroitus.

– Katkaisun edellytysten täytyy täyttyä aikarajojen ja laskun summan perusteella, että katkoon ryhdytään. Näissä olemme tarkkoja, Savola sanoo.

Jos asiakkaalla on käytössä paperilasku, myös muistutukset tulevat postitse. Katkaisu-uhasta lähetetään myös tekstiviesti, jos asiakkaan puhelinnumero on tiedossa.

– Joissain tapauksissa voidaan yrittää tavoittaa jopa soittamalla, Savola sanoo.

Savola kertoo, että sähkökatkojen aikarajoissa noudatetaan perintälakia.

– Talvikaudella sähköjä ei voi edes maksamattomien laskujen vuoksi katkaista, ellei laskun erääntymisestä ole kulunut yli neljää kuukautta.