Nysse-liikenteen vyöhykkeitä ollaan vähentämässä. Vaihtoehdoksi on noussut tasataksa, jossa kahden pysäkinvälin ratikkamatka Hämeenkadulla ja bussimatka Kuhmoisiin maksaisivat saman. Nykyisiin AB-vyöhykkeiden lipunhintoihin tämä toisi jopa 20 prosentin korotuksen.
Tampereen seudulla suunnitellaan Nysse-liikenteelle kokonaan uutta vyöhykemallia.
Uudistus saattaa vaikuttaa radikaalisti matkojen hintoihin ja seudun kuntien maksuosuuteen joukkoliikenteestä.
Tavoitteena on yksinkertaistaa nykyistä kuuden eri maksuvyöhykkeen mallia.
– Kuusi vyöhykettä on haaste joukkoliikenteen helppokäyttöisyydelle, kun esimerkiksi opastuksessa ja hinnastoissa täytyy huomioida kaikki lipputuotteet kuudelle vyöhykkeelle, kertoo Tampereen seudun joukkoliikenteestä vastaavan Nyssen asiakkuuspäällikkö Riikka Salkonen.
Selvityksen loppusuoralle ovat selvinneet vyöhykkeiden vähentäminen kolmeen tai yhden vyöhykkeen malli, jossa kaikki matkat ovat samanhintaisia.
Kolmen vyöhykkeen mallissa nykyiset A- ja B-vyöhykkeet pysyvät samoina, mutta niiden jälkeen vyöhykkeet C–F yhdistetään yhdeksi C-vyöhykkeeksi.
Tasapuolisuutta voi katsoa monesta eri näkökulmasta.
Salkosen mukaan malli tarkoittaisi sitä, että nykyisen A–B-alueen sisällä matkustajien lipputuotteet kallistuisivat ”muutamia prosentteja”. Matkat kauemmilta D–F-vyöhykkeiltä taas halpenisivat asiakkaille. Tämä kuitenkin vaatisi kompensaationa reuna-alueiden kunnilta lisää lipputukea eli subventiota.
– ABC-alueilla matkoja tekevillä mikään ei muutu. Nysse-matkoista 85 prosenttia tehdään vyöhykkeiden A ja B sisällä, toteaa Salkonen.

Toinen vaihtoehto on malli, jossa maksuvyöhykkeitä on vain yksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kahden pysäkkivälin ratikkamatka Hämeenkadulla ja bussimatka Tampereelta Valkeakoskelle, Kuruun tai Kuhmoisiin ovat samanhintaisia.
Taloudellisia vaihtoehtoja tasataksalle on kaksi. Toisessa matkat koko Nysse-alueella maksaisivat 5 prosenttia enemmän kuin nykyiset AB-liput ja reuna-alueiden kunnat subventoisivat liikennettä enemmän. Toinen vaihtoehto korottaisi nykyisiä AB-lippujen hintoja kaikille asiakkaille 20 prosentilla ja reuna-alueen kunnilta vaadittu tuki olisi pienempi.
Isompi 20 prosentin korotus tarkoittaisi suoraan hintaan vietynä sitä, että matkakortilla maksettu yksi matka koko alueella maksaisi 2,52 euroa nykyisen AB-alueen 2,10 euron sijaan. Mobiilikertalippu kallistuisi AB-alueen 2,70 eurosta 3,24 euroon. Kuukausilippu oli koko alueella 67,20 nykyisen AB-alueen 56 euron sijaan.
Vuosilippu olisi koko alueella 474 euroa, kun se AB-alueella on nykyisin 395 euroa. Toisin päin esimerkiksi kuuden vyöhykkeen vuosilippu Tampereen ja Kuhmoisten välillä halpenisi 860 eurosta ja neljän vyöhykkeen vuosilippu Valkeakoskelta 660 eurosta.
– Vaihtoehdoista on tehty sellaisia, että ne ovat joukkoliikennejärjestelmän kannalta kustannusneutraaleja ja kunnille taloudellisesti mahdollisia. Lipun hintojen korottaminen 5 prosentilla olisi reuna-alueen kunnille selvästi raskaampi.
Alustavien laskelmien mukaan esimerkiksi D-vyöhykkeen Valkeakoskelta vaadittu lisätuki yhden vyöhykkeen mallissa 5 prosentin korotuksella oli noin 200 000 euroa lisää nykyiseen verrattuna.
Salkonen myöntää, että lipun hintojen nostaminen 20 prosentilla olisi suuri nykyisin Tampereella kahden vyöhykkeen sisällä matkustavalla selvälle enemmistölle. Tunne siitä, että Tampereella matkustavat tukevat lipun hinnoissa reuna-alueiden bussiliikennettä, on jo etukäteen tuntunut monista epäreilulta.
– Tasapuolisuutta voi katsoa monesta eri näkökulmasta. Pitää muistaa, että AB-alueella saa lipun hinnalla myös selvästi paremman joukkoliikennepalvelun esimerkiksi merkittävästi lyhempinä vuoroväleinä, pohtii Salkonen.
Vyöhykeuudistuksen taustalla on teiskolaisten pitkäaikainen vaatimus tasataksan käyttöön otosta alueella. Selvitys asiasta on luvattu Tampereen pormestariohjelmassa.
– Olemme seudullinen toimija ja asia on selvitettävä koko alueen näkökulmasta, muistuttaa Salkonen.
Vyöhykeuudistuksen vaihtoehdoista on pyydetty lausuntoja alueen kunnilta helmikuun puoliväliin mennessä. Nysse haluaa tietää, mikä malleista olisi mieluisin ja kuinka paljon lisäsubventiota kunnat ovat halukkaita maksamaan. Tampereen seudun joukkoliikennelautakunta päättää uudistuksesta 15. maaliskuuta. Uusi malli otettaisiin käyttöön vuoden 2024 alussa.