Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen Veden yhtiöittäminen etenee – uusi osakeyhtiö vaatii vielä valtuuston päätöksen

Tampereen Veden yhtiöittäminen etenee kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan maanantaina Tampereen Vesi -liikelaitoksen yhtiöittämisen vuoden 2024 alussa. Nyt hyväksytyssä esityksessä yhtiöjärjestystä on tarkennettu siten, että tulevaa osakeyhtiötä voivat omistaa vain kunnat tai kuntien omistamat yhtiöt.

Esityksen mukaan uusi osakeyhtiömuotoinen vesihuoltolaitos on osa Tampereen kaupunkikonsernia ja kaupunki määrittää jatkossakin Tampereen Veden toiminta-alueen.

Valtuustolle esitetään Tampereen Vesi -liikelaitoksen yhtiöittämistä 1.1.2024 alkaen Tampereen kaupungin kokonaan omistamaksi osakeyhtiöksi. Mikäli valtuusto asian hyväksyy, kaupunki perustaa Tampereen Vesi Oy -nimisen osakeyhtiön ja perustettavalle yhtiölle myydään Tampereen Vesi -liikelaitoksen liiketoiminta 361,2 miljoonan euron kauppahinnalla. Tampereen kaupunki myöntää yhtiölle liiketoimintakaupan rahoittamiseksi vakuudelliset, yhteensä enintään 283 miljoonan euron lainat enintään 25 vuodeksi. Henkilöstö siirtyisi osakeyhtiöön liikkeenluovutuksen periaattein nykyisin ehdoin. Tavase Oy:n ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n osakkeet jäisivät kaupungin omistukseen.

Vesiyhtiön omistus säilyy edelleen julkisomisteisena ja tarkennetun yhtiöjärjestyksen mukaan osakkeita voitaisiin luovuttaa vain ostajalle, joka on kunta, kaupunki tai yhtiö, joka on kokonaan kuntien tai kaupunkien omistuksessa.