Puun polttaminen lisääntyy myös taloyhtiössä – turvallisuus ja terveellisyys varmistettava
Hintava sähkö ja sähkökatkojen uhka ovat lisänneet kiinnostusta olemassa olevien tulisijojen käyttöön ottamiseen, käytön lisäämiseen ja uusien tulisijojen asentamiseen aiemmin tulisijattomiin asuntoihin.
Asunto-osakeyhtiössä on kuitenkin varmistuttava, että puun polttaminen ei aiheuta vaaraa tai terveyshaittaa koko yhtiölle.
Tulisijoja ja hormeja löytyy erityisesti sähkölämmitteisistä rivitaloista. Tampereella rivitaloja on rakennettu runsaasti erityisesti 1980-luvulla. Ennen 1990-lukua rakennetuissa rivitaloissa ei yläpohjia ole välttämättä vielä palo-osastoitu, minkä takia palon syttyessä tuli pääsee nopeasti leviämään koko rakennuksen mitalle.
Helpoimmat keinot estää rakennuspalon lähteminen tulisijasta tai hormista on huolehtia määräysten mukaisesta nuohouksesta ja käyttää vain puhdasta ja kuivaa puuta tulisijassa. Hormi- tai nokipalon yleinen syy on myös hormin ylikuumeneminen.
–Tulisijan oikea käyttö on ratkaisevaa. Paukkupakkasillakaan ei kannata ylilämmittää. Omaa kaakeliuuniani lämmitän vain pesällisen kerrallaan. Kylmällä ilmalla tarvittaessa yhden pesällisen aamulla ja toisen illalla. Pienhiukkaspäästöjä koetan vähentää sytyttämällä puut päältä ja tietenkin käyttämällä vain kuivia puita, tuumii Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinööri Kaisa Kettunen tiedotteessa.
Vanhoja tehottomia tulisijoja vaihdetaan nyt myös uusiin, ja asennetaan kokonaan uusia tulisijoja ja hormeja aiemmin tulisijattomiin huoneistoihin. Kun tulisija vaihdetaan tai rakennetaan kokonaan uusi tulisija-hormikokonaisuus, on huolehdittava, että tulisija ja vanha hormi ovat yhteensopivat.
Pelastuslain mukaan rakennuksen omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan on yleisten tilojen ja koko rakennusta palvelevien järjestelyjen osalta sekä huoneiston haltijan hallinnassaan olevien tilojen osalta huolehdittava, että tulisijat ja savuhormit pidetään sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti ja että nuohooja nuohoaa tulisijat ja savuhormit säännöllisesti.
– Suomeksi tämä tarkoittaa, että sellaisten hormien, jotka ovat olleet alun perin rakennuksessa, kunnossapito nuohouksineen kuuluu taloyhtiölle. Osakkaan muutostyönä – myös rakennusaikaisena muutoksena – rakennuttamien hormien kunnossapito nuohouksineen kuuluu puolestaan osakkaalle. Tulisija huoneiston sisäpuolisena osana kuuluu osakkaan kunnossapitovastuulle, selventää Kiinteistöliitto Pirkanmaan lakimies Katja Lauronen tiedotteessa.
Vakinaiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa nuohous on tehtävä vähintään vuoden välein. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja savuhormi on aina nuohottava ja tarkastettava ennen käyttöönottoa.