Lentola Logistics testaa kuljetuksia Kangasalla ja Pälkäneellä. Yrityksen drooni nousee pystysuoraan kuin raketti.
Vaikeasti tavoitettavien alueiden postinjakelu- ja esimerkiksi ruoan verkkokauppatoimitusongelmiin voi löytyä ratkaisu Lentola Logistics -yrityksestä.
Se tekee keväällä kolmen kuukauden testin, jossa yritys jakaa droonillaan muun muassa Kangasalan Saarikylien ja Pälkäneen alueella ensisijaisesti sanomalehtiä, mutta mahdollisesti myös ruokakasseja jostakin paikallisesta kaupasta kokeilussa mukana oleville talouksille.
– Olemme katsoneet valmiiksi tukikohdan, josta lennot lähtevät ja asiakkaiden etsintä alkaa nyt, toimitusjohtaja Markus Hohenthal kertoo.
Yritys on nyt tamperelainen, mutta sen toiminta alkoi vajaa kymmenen vuotta sitten Kangasalan Lentolassa.
– Lentola jäi siitä yrityksen nimeen ja on aika hauskakin siksi, että sana viittaa jollain tavalla toimintaamme eli lentämiseen, Hohenthal sanoo.
Lentola Logisticsin drooni tiputtaa sanomalehden haluttuun paikkaan muutaman metrin korkeudesta ja laskeutuu maahan tuodessaan jonkin kassin. Lehti on kääritty vedenpitävään kalvoon.
Sanomalehdet ovat testivaiheessa vahvasti mukana siksikin, että Media-alan tutkimussäätiö tukee kokeilua 60 000 eurolla.
Yrityksen alus on vtol-lentokone (vertical take-off and landing), joka pystyy nousemaan ja laskeutumaan pystysuoraan kuin raketti. Aluksen tärkein rakenneratkaisu mahdollistaa potkurivirran ja työntövoiman suunnan muuttamisen.
Lentola Logisticsin nykyinen alus painaa noin 10,5 kiloa. Se voi kantaa päivittäisessä käytössä maksimissaan 3–3,5 kilon rahtia.
Markus Hohenthal muistuttaa, että droonia voi muokata sen mukaan mikä on kulloinenkin käyttötarkoitus. Komponentit voisivat hyvinkin olla suurempia ja drooni voisi kantaa huomattavasti järeämpää rahtia pitemmän matkan.
– On aivan eri asia kuljettaa 100 gramman lääkepaketteja kuin kolmen kilon ruokakassia. Jos viemme vain kevyttä tavaraa voimme suunnitella aluksenkin sen mukaan. Droonimme siipien kärkiväli on tällä hetkellä tarkoituksella melko lyhyt mikä mahdollistaa sen, että siivet eivät ole tiellä ahtaammissa paikoissa. Se sopii myös nopeatempoiseen lentämiseen, jossa tehdään paljon siirtymiä, Hohenthal toteaa.
Alus on suunniteltu toimimaan noin 12–25 kilometrin säteellä lähtöpisteestä. Toimintasäde riippuu hyötykuormasta. Suuremman akun turvin toimintasädettä voidaan kasvattaa noin 40 kilometriin asti, jolloin kantama on noin 80 kilometriä. Tehokas matkanopeus on noin 23 metriä sekunnissa.
Lentola Logistics toimii haja-asutusalueilla, sillä droonin lennättämisen rajoitukset niillä erilaiset kuin taajamissa tai niiden läheisyydessä ja syrjäseuduilla Lentola Logisticsilla on selkeä markkinarako.
– Ruoan tilaus- ja toimituspalveluyritykset ja robottiautokuljetukset pystyvät toimimaan kannattavasti muutaman kilometrin säteellä lähtöpaikasta. Autonominen pieni ilma-alus taas on ainoa väline, jolla voi kuljettaa tavaraa halvalla 15–20 kilometriin saakka, Hohenthal toteaa.
Suomessa on pahimmillaan erittäin karu sää lennättää droonia, suurtakin sellaista. Kova tuuli ja jäätävä olosuhde ovat myrkkyä, sanoo Markus Hohenthal.
– Olemme kehittäneet alusta niin, että onnistumme lentämään kovassakin tuulessa, mutta lisäkehitystyötä pitää tehdä vielä.
Jäätävän kelin ongelmassa on vielä enemmän pähkäiltävää. Esimerkiksi pienet kuvauskopterit eivät olosuhdetta, jossa on pakkasta, korkea kosteusprosentti ja mahdollinen sade, kuin viitisen minuuttia.
– Me olemme alustavasti suunnitelleet jäätymisenestojärjestelmää, mutta emme ole vielä sitä toteuttaneet. Toistaiseksi pitää olla lentämättä jäätävissä olosuhteissa, mutta pitemmän päälle asia on ratkaistava, sillä sanomalehden pitää yleensä olla jaossa ilmestymispäivän aikana, toimitusjohtaja Markus Hohenthal kertoo
– Tosin syrjäalueilla asuvat lehden tilaajat saattavat keskimäärin olla valmiita maksamaan hieman ylimääräistä siitä, että lehti yleensä saadaan kuitenkin järkevään aikaan perille ja lähelle kotia. Lehtihän saatetaan tällä hetkellä jakaa laatikolle muutaman sadan metrin päähän. Uskon, että näillä on suurempi merkitys asiakkaalle kuin sillä, että lehden kuljetus joudutaan toisinaan siirtämään myöhemmäksi huonon sään vuoksi, hän jatkaa.