Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Julianna,16, haaveilee näyttelijän työstä tienaa lehtiä jakamalla rahat teatterissa käyntiin – "Kävelet ulkona ja laitat lehden postilaatikkoon. Eikä lajittelukaan ole iso juttu"

Tamperelainen Julianna Hellman on jakanut kaupunkilehti Tamperelaista jo kaksi vuotta.

Tamperelainen Julianna Hellman on jakanut Tamperelaista jo kaksi vuotta. 16-vuotias Hellman laittoi hakemuksen sisään heti, kun täytti 14 vuotta. Lehdenjaon voi aloittaa sinä vuonna, kun täyttää 14 vuotta.. Syy hakemiseen oli halu saada omaa rahaa.

– Isäpuoleni on jakanut lehteä aikaisemmin. Äiti ehdotti, että laittaisin hakemuksen. Helppoa työtä ja alaikäinenkin voi tehdä, Hellman sanoo.

Työ on ollut Hellmanin mukaan helppoa.

– Kävelet ulkona ja laitat lehden postilaatikkoon. Eikä lajittelukaan ole iso juttu, se onnistuu helposti, Hellman kertoo.

Tampereen yhteiskoulun lukion ilmaisutaitolinjalla opiskeleva Hellman kilpailee performing arts -tanssissa. Tanssi- ja teatteriharrastukset antavat lisämotivaatiota jakotyöhön.

– Motivoin itseäni sillä, että jos nyt jaan nämä lehdet, pääsen kahden viikon päästä teatteriin.

Motivaatiota tarvitaan, sillä lehdet pitää jakaa säällä kuin säällä.

– Huonoja puolia työssä ovat talvisäät, kun on tosi liukasta tai loskaa, kun kärry ei kulje loskassa niin hyvin, Hellman sanoo.

– Mutta ei tämä kestä kuin tunnin tai kaksi eikä tässä sokerista olla.

Hellman jakaa lehtiä kolmella alueella. Jakoreitille lähtiessään hän laittaa älykellon mittaamaan reitin pituutta ja askelia. Ensimmäinen alue on pituudeltaan kaksi kilometriä, toinen 2,5 ja kolmas kilometrin. Hellman jakaa lehtiä pallokuvioisella perässä vedettävällä ostoskärryllä. Kaikki kierroksen lehdet eivät tosin mahdu kerralla mukaan.

– Äiti tuo yleensä lisää autolla, Hellman kertoo.

Pienet, perässä vedettävät kärryt ovat myös näppärät, sillä Hellmanin jakoalueella on paljon portaita ja korkeusvaihtelua.

Näyttelijän työstä haaveileva Hellman suunnittelee ottavansa kesäksi vielä lisää jakoalueita.

– Olen aiemminkin kesällä jakanut enemmän alueita.

Hellman suosittelee jakajan työtä kaikille nuorille ja vanhemmillekin.

– Hyvä puoli on, että työ joustaa. Saat itse päättää, koska jaat, kunhan jaat keskiviikkona. Voi tehdä vaikka sivutyönä.

Hyvä puoli on myös se, että työn ohessa saa liikuntaa.

– Kyllä tämä kannattaa, jos haluaa omaa rahaa. Pikkuveljenikin aloitti nyt jakamisen. Tästä saa vielä rahaa, kun liikkuu.