Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sprinttiä hiihdetään kahteen eri suuntaan – Näin SM-hiihdot palaavat Tampereelle ja Kauppiin

Tampereen SM-kisaviikonloppu on tärkeä katsastustapahtuma MM-hiihtoja silmällä pitäen.

Tampereella järjestetään pitkästä aikaa maastohiihdon yleisen sarjan SM-kilpailut, kun 20.–22. tammikuuta maan huippuhiihtäjät kokoontuvat Kaupin urheilupuistoon ratkomaan mitalisijat vapaan parisprintissä, vapaan normaalimatkoilla (miehet 15 kilometriä, naiset 10 kilometriä) sekä perinteisen sprintissä.

Tampereen SM-kisaviikonloppu on tärkeä katsastustapahtuma Planicassa 22.2.–5.3. järjestettäviä MM-hiihtoja silmällä pitäen.

Viimeksi Tampereella on ollut SM-kisat vuonna 2006 ja nuorten SM-hiihdot vuonna 2018.

Kilpailunjohtaja Pasi Rajala Tampereen Pyrinnöstä kertoo, että sprinttikisojen rataratkaisuissa on muutama eri vaihtoehto, joiden käyttöönotto on riippuvainen vallitsevasta kelistä.

Loppiaisena Kaupissa järjestetyssä testikisassa sprintin erävaiheen rata laadittiin niin, että hiihtäjät menivät meno- ja tulomatkalla ristikkäin stadionin vieressä olevan mäen päällä. Latuohjaimia käännettiin erän aikana paikasta toiseen.

– Harkitsemme, otammeko sen käyttöön SM-kisoissa. Järjestelyn etu on se, että sillä saa tehtyä maalintulossa stadionin hevosenkengän hiihtoalueesta mahdollisimman leveän, Rajala sanoo.

Vajaan 1,6 kilometrin sprinttirata hiihdetään perjantain parisprintissä myötäpäivään ja sunnuntain yksilösprintissä vastapäivään.

– Parisprintissä on samaan aikaan ladulla huomattavan paljon enemmän hiihtäjiä kuin sprintissä ja radan leveys sekä muoto soveltuvat silloin parhaiten myötäpäivään kiertämiseen, Rajala toteaa.

Miksi sunnuntain sprintti sitten hiihdetään vastapäivään? Pasi Rajala kertoo syyn löytyvän luokitteluvaatimuksesta.

– Lauantain normaalimatkat ja sunnuntain sprintti ovat kansainvälisen luokituksen mukaisia FIS-kisoja, joissa kuuluu käyttää ratavaatimukset täyttäviä ratoja. FIS-kilpailun sprintissä pitää olla riittävän korkealle nouseva yksittäinen iso nousu ja Kaupissa se vaade täytyy vastapäivään hiihtämällä, hän perustelee.

Naisten 10 kilometrin ja miesten 15 kilometrin kisat hiihdetään Pirunvuorelle ulottuvalla 5 kilometrin radalla mikäli luonnonlumitilanne sallii.

Yleisö näkee kisamatkojen ratkaisut parhaiten Kaupin stadionin katsomosta ja maastossa tapahtuvat tilanteet screeniltä. Ravintolapalvelut ovat stadionilla.

Pasi Rajala muistuttaa, että latu-uraa pitkin kulkeminen on ehdottomasti kielletty.

Järjestäjät merkitsevät maastoon yleisön kulkureittejä niin paljon kuin mahdollista.