Isabella ja Aleksanteri vaihtavat koulua, mutta eivät koulutaloa – "On jokaviikkoinen puheenaihe ruokapöydässä, että saa ilmaista kouluruokaa"
2
Isabella Kajander ja Aleksanteri Pietikäinen opiskelevat musiikkiteatteripainotteisella näyttelijäntyön peruslinjalla. Riina Haapala
Katso isompi kuvaOpiskelijat ovat tiivis ryhmä. Kuvassa ylärivissä vasemmalta Suvi Lappalainen, Helena Suominen, Jules Ahokas ja Maarit Patrikainen sekä alhaalla vasemmalta Isabella Kajander, Inka Voutilainen ja Aleksanteri Pietikäinen. Riina Haapala
Suomen Teatteriopiston ja AhlmanEdun yhteistyön myötä ammattiin opiskelevat saavat ilmaisen kouluruoan ja kouluterveydenhuollon.
Suomen Teatteriopisto ja AhlmanEdu ovat aloittaneet yhteistyön. Se tarkoittaa, että jatkossa Teatteriopiston ammattiin ohjaavan koulutuksen opiskelijat tulevat AhlmanEdun opiskelijoiksi.
Teatteriopiston opinnot järjestetään jatkossakin samoissa tiloissa kuin aiemmin. Käytännössä yhteistyö tarkoittaa opiskelijoille muun muassa kouluterveydenhuoltoa ja maksutonta kouluruokailua.
– On jokaviikkoinen puheenaihe ruokapöydässä, että saa ilmaista kouluruokaa. Tähdet kohdallaan, että päästiin tähän. Aiempina vuosina on harrastettu kuulemma eväs- ja pikaruokakulttuuria, sanoo musiikkiteatteripainotteisella näyttelijäntyön peruslinjalla opiskeleva Aleksanteri Pietikäinen, 21.
Suomen Teatteriopiston toiminnanjohtaja Teemu Ojalan mukaan yhteistyö tuo selkeyttä. Tämän syksyn opiskelijat ovat jo hallinnollisesti olleet AhlmanEdun opiskelijoita. Ojalan mukaan kokemukset ovat olleet tähän asti vain positiivisia.
Jatkossa yhteistyötä on tarkoitus tiivistää. AhlmanEdulla on muun muassa kirjoittaja-, kuvataide- ja musiikkilinjat.
– Alustavasti on jo puhuttu, että kirjoittajapuolelta voisi tulla vaikka tekstejä meidän dialogidemoihin, joita opiskelijat esittäisivät ja niiden avulla harjoittelisivat. Ei tarvitse kaivaa samoja maailmankirjallisuuden klassikoiden tekstejä, vaan voi saada tuoreita, punnittuja tekstejä joita käsitellä, Ojala sanoo.
Pietikäinen ja hänen kanssaan samassa ryhmässä opiskeleva Isabella Kajander, 32, innostuvat ajatuksesta heti.
Pyrimme vahvistamaan taidealan koulutusta.
– Siinä on kyllä molemminpuolinen hyöty. Kirjoittajat näkevät, miltä teksti näyttää lavalla ja näyttelijät pääsevät kokeilemaan uusia tekstejä, Pietikäinen innostuu.
– Ja joku bändi, heti tulee mieleen näin musiikkiteatterilinjalaisena, että jos olisi bändi taustalla ja pääsisi laulamaan, se olisi tosi kova.
Tampereelta kotoisin oleva Kajander kertoo olleensa aina kiinnostunut näyttelijän työstä, mutta elämä on vienyt ja hän on tehnyt muita töitä.
– Keväällä ajattelin, että nyt riipaisen ja haen kouluun. Pääsin ja ajattelen, että tavalla tai toisella aion tällä tiellä pysyä, hän sanoo.
Pietikäinen on kotoisin Oulusta. Näyttelemisestä hänellä on kokemusta kahden lukiomusikaalin verran. Musikaalin ohjannut opettaja kehotti Pietikäistä hakemaan Teatterikorkeakouluun. Ajatus jäi hautumaan.
– Olen aina tykännyt esiintyä, kun on musiikkitaustaa bändi- ja kuorotoiminnasta. Hain Teakiin enkä päässyt. Tämä oli heti varavaihtoehtona, Pietikäinen kertoo.
– Vielä vuosi sitten ajattelin, että minusta voisi tulla luokanopettaja, mutta totesin, että ei tule. Haluan kääntää tämän kortin esiintymisessä, näyttelemisessä ja teatterissa. Haluan tavoitella sitä ihan tosissaan.
Puolisen vuotta Teatteriopistolla opiskelleet Kajander ja Pietikäinen kiittelevät opetuksen tasoa.
– Rakastan tätä koulua. Tämä on antanut todella paljon. Mielestäni parasta on, että täällä on tosi hyvä henki ja porukka on tosi hyvä. Tässä joutuu menemään epämukavuusalueelle ja siellä pääsee kehittymään. Menet yksin lavalle, on ollut monologeja ja lauludemoa. Tämä on kasvattanut tosi paljon, Kajander kiittelee.
Syksyllä aloittaneessa ryhmässä on yhdeksän opiskelijaa, joista kaikki ovat eri ikäisiä. Ikäerot ovat kuitenkin unohtuneet nopeasti.
– Tästä on tullut toinen perhe, kun ollaan niin tiiviisti yhdessä, Kajander kertoo.
AhlmanEdun rehtori Sami Pekonen kertoo, että yhteistyö vahvistaa taidealan koulutusta ja mahdollistaa uudenlaista osaamista ja vaikka uusia koulutuslinjoja.
– Tampere on kulttuurin keskittymä, Suomessa yksi merkittävimpiä. Tämäntyyppiselle osaamiselle on tarvetta, Pekonen sanoo.
Pekonen uskoo, että teatteria, musiikkia, sanoittamista ja kuvataiteita yhdistämällä pystytään tuottamaan mielenkiintoista sisältöä. Pekonen korostaa, että kumppanuudet ovat järkeviä – kaikkea ei kannata tehdä yksin.
– Pyrimme vahvistamaan taidealan koulutusta ja luomaan mahdollisuuksia alueelle. Yhteistyö rikastaa opintojen sisältöä ja tukee koko Tampereen ja Pirkanmaan taide- ja kulttuurialoja. Tämä tuo lisäarvoa opiskelijoille, mutta myös alueen toimijoille, Pekonen sanoo.