Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Namikan Yökoriksessa pelaaminen ei ole tärkeintä – "Tuonut yhteen ihmisiä, jotka eivät olisi muuten ystävystyneet"

Yökoris on aloittamisvuodesta 2019 lähes tuplannut kävijämääränsä ja osoittanut onnistuneensa tavoittamaan toiminnan kohderyhmään kuuluvia nuoria.

Tampereen Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen (NMKY), josta käytetään myös nimeä YMCA Tampere, Yökoris-toimintamalli on aloittamisvuodesta 2019 lähes tuplannut kävijämääränsä ja osoittanut onnistuneensa tavoittamaan toiminnan kohderyhmään kuuluvia nuoria.

Yökoris tarjoaa matalan kynnyksen liikunnan avulla nuorille ja nuorille aikuisille mahdollisuuksia liikunnan harrastamiseen sekä apua integroitumiseen suomalaiseen kulttuuriin.

YMCA Tampereen Yökoriksen ja harrastustoiminnan koordinaattori Kristian Ketolan vuonna 2021 Haaga-Helia Ammattikorkeakoulussa tekemästä opinnäytetyöstä Nuorten osallisuuden vahvistaminen Yökoris-toiminnalla käy ilmi, että liikunta välineenä tarjoaa erinomaisen väylän monikulttuuriselle kohtaamiselle ja sosiaalisten suhteiden syntymiselle.

Lisäksi tapahtumissa tavattujen kavereiden näkeminen vapaa-ajalla vahvisti yhteisöllisyyden tunnetta.

Helsingin NMKY käynnisti Yökoris-toiminnan vuonna 1998. Vuoden 2018 alussa Yökoris-toiminta käynnistyi Turussa ja vuotta myöhemmin Tampereella, jolloin YMCA Tampere sai STEA:lta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) hankkeelleen rahoituksen vuosiksi 2019–2021. Viime vuoden lopulla STEA antoi avustusehdotuksen kohdennettuun toiminta-avustukseen vuodesta 2023 eteenpäin.

Ketola tuli toukokuussa 2017 Tampereen Namikaan vetämään Liikuntaa kotouttavasti -hanketta, jonka yhdistys toteutti yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Ketola kävi kertomassa hankkeesta ja ohjelmatarjontaideoistaan vastaanottokeskuksissa ja erilaisissa monikulttuurisissa kohtaamispaikoissa.

– Sain sen hankkeen aikana koottua hyvän porukan sekä yhteistyötahoja. Kun YMCA Tampere haki Yökorikselle rahoitusta STEA:lta, oli meillä hyvä pohja ja mahdollisuus osoittaa, että toiminnalle on tarve, Ketola sanoo.

Yökoris-tapahtumissa, joita ei nimestä huolimatta järjestetä öisin, ei pelata vain koripalloa vaan myös lentopalloa sekä futsalia ja kesäisin beachvolleyta.

Syys-kevätkaudella tapahtumia on kuusi viikossa ja pelipaikkoja ovat Kauppi Sports Center, Hervannan vapaa-aikakeskus ja Namikan Kisahalli Hämeenpuistossa. Kesäisin tapahtumia on viikkotasolla yli kymmenen ja käytössä on lukuisia ulkoliikuntapaikkoja eri puolilla Tamperetta.

Kristian Ketolan mukaan Yökoris-osallistujista noin puolet on tällä hetkellä kantaväestöä, puolet erikulttuuritaustaisia.

Toiset ottavat pelaamisen enemmän tosissaan kuin toiset. Välillä porukka pitää jakaa peleihin, joissa pelataan kovemmin tai rauhallisemmin.

Osalle kävijöistä pelaaminen ei ole tärkeä asia, mutta he haluavat silti tulla mukaan.

– Yökoris on tuonut yhteen ihmisiä, jotka eivät olisi muuten ystävystyneet eivätkä edes tutustuneet, sillä heillä saattaa olla eri kulttuuritausta, eri kieli ja eri koulu. Nyt monet heistä tapaavat toisiaan vapaa-ajallakin ja kaikkien yhteinen kieli on suomi, Ketola sanoo.

Yökoris-toiminnan kaikista kävijöistä varsinaiseen kohderyhmään kuuluvia on arvion mukaan noin 20 prosenttia. Ketola kertoo esimerkin, miten eräs sellainen henkilö tuli toimintaan mukaan.

– Meillä oli tet-harjoittelijana maahanmuuttajataustainen poika, joka ei uskaltanut haastattelussa puhua juuri mitään ja ajattelinkin, että mitä harjoittelusta voi tulla. Samalla kuitenkin mietin, että edessäni istuu toimintamme kohderyhmäläinen.

– Hänen koulustaan kerrottiin, että poika tykkää liikkua. Annoin hänelle tehtäväksi mennä seuraamaan ohjaajiemme toimintaa Yökorikseen. Poika katseli pari ensimmäistä kertaa pelaamista sivusta, mutta innostui kolmannella kerralla pelaamaan itsekin. Tet-harjoittelun jälkeen hän tuli seuravalla viikolla tapahtumaamme ja on siitä lähtien ollut vakiosallistuja. Hänen kaltaisten ihmisten löytäminen on päätehtävämme ja mietimme koko ajan miten saamme heidät mukaan Yökorikseen, Kristian Ketola kertoo.

Yksi suunnitelma Yökoris-sanoman levittämiseksi tamperelaisnuorten pariin on Yökoris School Tour, josta Ketola oli yhteydessä moniin kouluihin vuonna 2020, mutta toteuttaminen ei ollut koronatilanteen takia mahdollista.

Uusi ajankohta sille saattaa olla huhti-toukokuussa 2023.

Yökoris-toiminnan kaikkein tärkein asia on, että kohderyhmään kuuluva kävijä on saavuttanut sen pisteen elämässään, että hän ei kuulu enää Yökoriksen kohderyhmään.

– Yksinäiset ja osattomuutta kokevat nuoret eivät katoa Tampereelta vuosien saatossa mihinkään. Yökoris-toiminta tekee heidän hyväkseen työtä niin kauan kuin se koetaan tarpeelliseksi, Kristian Ketola muistuttaa.

Yökoris tavoittaa keskimääräisesti vuodessa 500 kävijää, tapahtumia toteutetaan yli 250 ja käyntikertoja kertyy reilut 4500.