Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yksi pahoinpiteli romanimiestä kaasulla, toinen potkaisi 13-vuotiasta poikaa reiteen – HS: Securitaksen työntekijöillä useita tuoreita väkivaltatuomioita

Securitaksen palveluksessa olleilta järjestyksenvalvojilta ja vartijoilta löytyy useita tuomioita väkivaltarikoksista viime vuosilta. Helsingin Sanomien selvityksessä löytyi neljä rikostuomiota, joissa Securitaksen työntekijät ovat saaneet pahoinpitelyistä ja vammantuottamuksesta lainvoimaisen langettavan tuomion vuosien 2020 ja 2022 välisenä aikana.

LL: Oikeuspsykiatri ihmettelee, miksi vartijakoulutuksessa opetetaan yhä päinmakuulle rajoittamista – "Seurauksena voi olla sydämen rytmihäiriö"

Voimakeinoja käyttäväksi järjestyksenvalvojaksi pääsee suomenkielinen täysi-ikäinen 40 tunnin koulutuksella – ”Perusterve pystyy vetämään ongelmitta läpi”

Eräässä tapauksista Securitaksen vartija oli pahoinpidellyt romanimiestä kaasulla. Tapahtumaympäristönä oli vantaalainen kauppa, jossa 33-vuotias vartija oli kieltänyt romanimiestä menemästä kauppaan.

– Kaupassa on parhaillaan teikäläisiä, romanimies kertoi oikeudessa kiellon syyksi.

Hetken kuluttua vartija sumutti miestä kasvoille. Tilanne oli todennettavissa videolta. Uhrin mukaan toimenpide oli aiheuttanut hänelle kovaa kipua. Vartijan mukaan hän oli päätynyt ratkaisuun siksi, että oli pelännyt uhrin lyövän häntä. Securitas yhtyi vartijan näkemykseen oikeudessa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus uskoi tilanteessa uhria. Oikeus langetti vartijalle vuosi sitten 50 päiväsakon eli yhteensä 1 250 euron sakkotuomion pahoinpitelystä. Securitaksen vartija ei valittanut tuomiosta, joka on lainvoimainen.

– Vaikka teon motiivia voidaan pitää ainakin osittain rasistisena, ei tekoa kokonaisuutena arvioiden väkivallan laatu ja muut olosuhteet huomioon ottaen voida pitää lainkohdan edellyttämällä tavalla vakavana, kuuluu tuomion päätösperuste.

Onko turvallisuusalalla kaikki hyvin, ex-karhuryhmäläinen Harri Gustafsberg? – "Kun joku menettää henkensä, sen pitääkin herättää keskustelua"

Vartijalla on valtaa, mutta sitä ei saa käyttää väärin

Toisessa tapauksessa 35-vuotias järjestyksenvalvoja oli potkaissut 13-vuotiasta poikaa reiteen. Tästä tuli tuomio pahoinpitelystä ja maksettavaa 40 päiväsakon verran: yhteensä 880 euroa.

Tapahtuman taustalla oli häiriötä aiheuttanut nuorisojoukkio, ja tätä tilannetta järjestyksenvalvoja oli mennyt ratkaisemaan. Lopputulosta selvitettiin oikeudessa. Helsingin hovioikeus katsoi päätöksessään, että järjestyksenvalvoja oli oikeutettu estämään katoksessa olleiden lehtien polttamisen, mitä poikajoukko yritti. Oikeuden mukaan potku reiteen ei kuitenkaan ollut välttämätön vaaran välttämiseksi.

Ministeri Mikkonen: Poliisihallituksen selvitettävä, miten poliisi valvoo turvallisuusalaa

IS: Isossa Omenassa kuolleen naisen kuolinsyy voi selvitä jo tiistaina – poliisi tiedottaa lisää keskiviikkona

Kolmannessa esimerkkitapauksessa kohdehenkilön olkaluuhun tuli murtuma. Vuonna 2020 kaksi miestä oli anastamassa pullokuitteja helsinkiläisessä ostoskeskuksessa. 38-vuotias järjestyksenvalvoja tuli paikalle, ja otti toisen miehistä kiinni kaatamalla hänet maahan. Tilanteessa kohdehenkilön olkaluuhun tuli murtuma.

Palautuspullokuitit olivat yhteisarvoltaan 23,80 euroa. Järjestyksenvalvojalle kertyi maksettavaa 560 euroa. Securitas valitti ratkaisusta hovioikeuteen. Yhtiö katsoi vartijan lailla, että maahan vienti oli voimankäyttökoulutuksen mukainen ja mies oli omalla toiminnallaan aiheuttanut loukkaantumisensa.