Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Takahuhdin Kuusimäenkadun yhteiskatukokeilu päättyi – Näin testi onnistui, kaupunki veti johtopäätökset

Tampereen Takahuhdissa Kuusimäenkadulla kokeiltiin yhteiskatua välillä Pekankatu-Jukolankatu elokuusta 2020 alkaen vuoden 2022 loppuun.

Marraskuussa 2022 toteutettiin palautekysely yhteiskadusta. Noin 60 prosenttia vastaajista toivoi kadun palauttamista ennalleen tai jotain muuta ratkaisua kuin yhteiskatu.

Yhteiskadulla pyöräilijät kulkivat muun ajoneuvoliikenteen seassa kadun keskiosassa. Liikenne kadulla oli kaksisuuntaista. Autot väistivät vastakkaisista suunnista tulevia autoja pientareelle, kuitenkin huomioiden pientareella kulkevat jalankulkijat. Alueelle asennettiin tiedotustaulut yhteiskadusta.

Yhteiskatukokeilun tavoitteena oli saada kokemuksia kustannustehokkaasta tavasta parantaa jalankulun ja pyöräilyn turvallisuutta sekä rauhoittaa asuinalueiden liikennettä.

Yhteiskadulla ajoneuvoille tarkoitettua ajorataa kavennettiin ajoratamaalauksin kolmen metrin levyiseksi. Näin saatiin osoitettua jalankulkijoille leveät pientareet.

Vastaajien mielestä ennen kokeilua eniten turvallisuutta kadulla heikensi pyörätien tai jalkakäytävän puuttumisen ja ajoneuvoliikenteen suuret nopeudet. Osa vastaajista ei ollut havainnut mitään turvallisuusongelmia.

Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, ettei kokeilulla ollut mitään vaikutusta turvallisuuteen. Viidesosan mielestä kokeilun myötä kadulla oli turvallisempaa kuin ennen, mutta saman verran vastaajista oli sitä mieltä, että kadulla oli turvattomampaa kulkea.

Kadun varren tiedotustaulun sisältö oli pääosin ymmärretty, vaikka joidenkin mielestä se ei ollut helppolukuinen. Enemmistön mielestä kulkeminen kesällä oli selkeää, mutta lumipeitteen aikana ei.

Ajonopeuksia mitattiin ennen kokeilua ja sen aikana. Kokeilu ei vaikuttanut ajonopeuksiin toivotulla tavalla, pikemminkin ajonopeudet kohosivat hieman. Kyselyn ja nopeusmittausten tulosten perusteella kokeilu Kuusimäenkadulla päätetään, ja tilanne palautetaan ennalleen.

Kuusimäenkadun turvallisuustilannetta seurataan, ja muista mahdollisista turvallisuus- ja rauhoittamistoimenpiteistä päätetään erikseen.