Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sellainen vuosi 2022... | Tuula irtisanoi itsensä töistä minuutissa – hän on yksi tuhansista suomalaisesta, jotka saavat pian historiallisen suuren edun

Uransa päättävälle kulttuurituottaja Tuula Kinokselle tuli myönteinen eläkehoppu.

Tamperelainen julkaisee joulun, vuodenvaihteen ja loppiaisen aikana vuoden 2022 luetuimpia ja kiinnostavimpia juttuja. Tämä juttu julkaistiin Tamperelaisen nettisivuilla 23.11.2022.

Kulttuurituottaja Tuula Kinoksen eläkeikä tuli täyteen viime toukokuussa. Hän on kuitenkin edelleen töissä, koska päätti jatkaa työntekoa ensi vuoden maalis–huhtikuun tienoille saadakseen lisäeuroja eläkkeeseensä.

Lokakuun puolivälissä suunnitelma meni kertaheitolla uusiksi.

– Hyvä ystäväni lähetti minulle puhelimitse linkin tekstiin, jossa kerrottiin vuodenvaihteessa eläkkeisiin tulevasta poikkeuksellisen suuresta 6,8 prosentin indeksikorotuksesta. En ollut itse huomannut tällaista tietoa lainkaan, Kinos kertoo.

Sitten tulikin kiire. Indeksikorotuksen saamiseksi eläkeajan tulee alkaa vielä kuluvan vuoden puolella, viimeistään 1. joulukuuta.

– Alkoi hirvittää, että ehdinkö edes enää, kun irtisanomisajan pituus on kuukausi. Pistin kuitenkin töpinäksi ja otin selvää, mikä eläkkeeni tulee olemaan, mikä on irtisanomisaikani töissä ja tarkistin esimieheltä, että lähtemiseni onnistuu.

Kaikki sujui, ja juuri tuolla viimeisellä mahdollisella päivämäärällä Kinoksesta tulee yksi niistä monista jotka indeksikorotus siivittää eläkkeelle.

Eläkehakemus oli viidessä minuutissa tehty.

Ensi vuoden indeksikorotus on suurin kymmeniin vuosiin. Syy siihen on viime aikojen voimakas hintojen nousu eli inflaatio. Työeläkeindeksi tarkistetaan vuosittain ja sillä korotetaan maksussa olevia eläkkeitä tammikuussa. Siksi eläkkeen pitää alkaa joulukuussa, jos haluaa korotuksen omaan eläkkeeseen ensi vuonna rapsahtavan.

Kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta vahvistaa, että vanhuuseläkettä hakevien määrä tuplaantui lokakuussa vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Vielä selvemmin indeksihoukutuksen vaikutus on näkynyt osittaista vanhuuseläkettä hakevien määrässä.

– Syyskuussa hakemusten määrä oli kaksinkertainen edelliseen syyskuuhun verrattuna ja lokakuussa vastaavasti kymmenkertainen, Kannisto sanoo.

Normaalisti osittaista vanhuuseläkettä hakevia on keskimäärin tuhat kuukaudessa.

– Syyskuussa heitä oli kaksi tuhatta ja lokakuussa reilut kymmenen tuhatta. Uskon, että marraskuun lukema asettuu näiden välimaastoon.

Vuoden alusta lokakuun loppuun mennessä hakemuksia tehtiin koko maassa 22 600, lokakuun osuus määrästä on 46 prosenttia. Myös Uudellamaalla jätetyistä 6 200 hakemuksesta melkein puolet ajoittuu lokakuuhun.

– Jos osittaisen vanhuuseläkkeen ottaminen alkaa kaduttaa, eläkkeen voi perua kolmen kuukauden kuluessa, Kannisto muistuttaa.

– Tämä on ihana asia, vaikka on teettänyt aika tavalla kiirettä töissä viedä asiat loppuun niin, että ei jäisi muille lähtöni takia ylimääräisiä töitä, Tuula Kinos toteaa.

Eläkeprosessin helppous hämmästytti.

– Oletin sen olevan loputonta lomakkeiden täyttämistä, mutta irtisanoutuminen töistä kesti noin minuutin, ja kun Kevan (entinen Kuntien eläkevakuutus) sivuilla oli hyvin selkeästi neuvottu, miten täytetään eläkehakemus, sekin oli viidessä minuutissa tehty.

Vantaalaisella Kinoksella on työelämää takana 48 vuotta ja 16 niistä Vantaan kaupungilla.

– Tässä iässä työelämän vaatimukset alkavat jo tuntua, enkä ajatellut enää hetkeäkään jatkamista, kun indeksikorotuksen mahdollisuus poisti lisätyökuukausien tarpeen. Se oli kuin lottovoitto, joka tuli juuri oikealla hetkellä.

Kinoksen ystävä voineekin olla varma siitä, että kiitoslahja odottaa.