Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tämä 15 miljoonan euron tehdas tuottaa parhaimmillaan 20 miljoonaa kiloa lemmikinruokaa – "Nokia ei ole ollenkaan huono vaihtoehto..."

Lemmikinruokavalmistaja Prima Pet Premium Oy aloittaa pian Nokialla lemmikkien kuivaruoan valmistamisen. Suomessa vuonna 1999 perustettu yritys on nykyisin osa tsekkiläistä Vafo Group -konsernia.

– Olemme pitkään tehneet yhteistyötä Vafo-konsernin kanssa. Kaksi vuotta sitten päädyimme siihen, että yhdistetään voimamme ja he ostivat meidän koko firman, kertoo Prima Pet Premiumin toimitusjohtaja Timo Pärssinen.

– Melkein samalla hetkellä päätettiin perustaa Suomeen kuivaruokatehdas. Yrityskaupan myötä oli iso talo takana, niin pystyttiin investoimaan tehtaaseen.

Investointiin vaikutti myös kaksi isoa asiaa: toinen on kotimaisen tuotannon arvostus ja toinen rahtien kallistuminen.

– Mitä lähempänä pystymme tuottamaan ruokia, sitä parempi. Kustannushyöty kääntyy koko ajan Suomen eduksi, kun rahdit kallistuvat.

Prima Petin kenties tunnetuin tuotemerkki on Hau-Hau Champion. Myös tätä tullaan valmistamaan jatkossa Nokian tehtaalla.

Nokialle yritys päätyi etsintöjen kautta. Yritys omistaa Ikaalisissa toimivan Kennelpakaste oy:n, joka valmistaa koirien ja kissojen pakasteruokia. Alun perin kuivaruokatehdas oli tarkoitus tehdä toisen tehtaan viereen.

– Meillä oli nykyisen tehtaan vierestä tonttikin hankittu, mutta osoittautui, että se on todella haastava rakentaa, Pärssinen kertoo.

Niinpä Ikaalisten kaupungin kanssa ryhdyttiin etsimään korvaavaa tonttia. Sopivaa ei kuitenkaan löytynyt, joten etsintöjä laajennettiin Tampereelle ja sen ympäryskuntiin. Prima Pet Premiumin pääkonttori sijaitsee Raholassa.

– Nokia ei ole ollenkaan huono vaihtoehto, kun kaikki muu toiminta on Raholassa eikä siitä ole pitkä matka tehtaalle.

Itse tehdasrakennus on jo käytännössä valmis. Parhaillaan paikalla asennetaan ja säädetään viimeisiä tuotantokoneita. Testiajoja aletaan ajaa vuodenvaihteen jälkeen. Kaupallisen tuotannon Pärssinen arvioi alkavan helmi-maaliskuussa.

Pärssisen mukaan tehdas tulee maksimikapasiteetilla toimiessaan olemaan Suomen suurin lemmikkien kuivaruokatehdas.

– Maksimikapasiteetilla pystymme tuottamaan noin 20 miljoonaa kiloa kuivaruokaa vuodessa.

Uusi tehdas on noin 15–16 miljoonan euron investointi. Alkuvaiheessa se tulee työllistämään noin kymmenen ihmistä.

– Tuollainen tehdas on aika pitkälle automatisoitu ja koneet ja laitteet hoitavat varsinaisen tuotannon. Eniten ihmisiä vaaditaan pakkaamossa, lähettämössä ja valvomossa, Pärssinen kertoo.

Tulevaisuudessa, täydellä teholla pyöriessään tehdas voi työllistää noin 20 ihmistä.

Alan tulevaisuus ylipäänsä näyttää varsin hyvältä. Pärssinen kertoo, että kauppa on käynyt. Vuonna 2020 Suomessa rekisteröitiin enemmän koiranpentuja kuin ihmisvauvoja syntyi.

– Se lupaa hyvää lemmikkialalle pitkällä juoksulle, että on niin sanotusti uusia kuluttajia moneksi vuodeksi. Muutenkin ihmiset tykkäävät panostaa lemmikkeihin entistä enemmän. Siinä mielessä näyttää alalle ihan hyvältä, Pärssinen toteaa.