Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampere on taas jääpallokaupunki – "Pyynikki olisi silloin Suomen hienoin jääpallokenttä"

Kooveen jääpallolla on toista talvea vakiovuoro Sorsapuiston tekojääradalla perjantai-iltaisin.

Tampere on ollut pitkään jääkiekkokaupunki, mutta jääpallon historia ulottuu kaupungissa jääkiekkoa kauemmas historiaan.

Jääpalloa pelattiin Tampereella ensimmäisen kerran tiettävästi vuonna 1909 ja jääkiekkoa vuonna 1926.

Sittemmin on tapahtunut paljon. Tamperelaisjoukkue pelasi viimeksi pääsarjatason jääpalloa vuonna 1952 ja Jääpallo-64 on toistaiseksi viimeinen tamperelaisseura, joka on ylipäätään pelannut jääpalloa jossain sarjassa. Jääpallo-64 karsi vuonna 1965 SM-sarjaan, mutta pelasi enimmäkseen 2. divisioonassa. Seuran toiminta päättyi 1990-luvulla.

Sorsapuiston tekojääradan avaaminen vuonna 2020 vaikutti merkittävästi mahdollisuuteen käynnistää jääpallotoiminta uudestaan Tampereella. Ensimmäisenä koronatalvena se ei ollut vielä mahdollista, mutta sitten 1980-luvun puolivälistä jääpalloa seurannut ja myös lajin kirjoja tehnyt Tuomas Hoppu kävi Kooveen toimistolla kysymässä monilajiseuran kiinnostusta jääpalloa kohtaan. Hänelle näytettiin vihreää valoa.

– Toiminnan käynnistäminen on huomattavasti helpompaa, kun on urheiluseuran tuki. Se auttaa esimerkiksi jäävuorojen hakemisessa ja seuran kautta on hyvä levittää tietoutta lajista, historiatutkijana ja -kirjailijana tunnettu Hoppu sanoo.

Kooveen jääpallolla on nyt toista talvea vakiovuoro Sorsapuiston tekojääradalla perjantai-iltaisin. Tällä hetkellä vuorolla käy keskimäärin 11–12 aikuista sekä yleensä kahdeksan aktiivista lasta ja nuorta.

Koovee järjestää myös jääpallokoulua 9–13-vuotiaille tytöille ja pojille. Ammattitaitoisten ohjaajien avulla harjoitellaan jääpallon perustaitoja ja tietenkin myös pelataan. Tuomas Hoppu, joka on jääpallokoulun vetäjä ja pelivuoron vastuuhenkilö, toivoo lisää nuoria mukaan toimintaan.

Kooveesta tuli marraskuun 2022 alussa Suomen Jääpalloliiton jäsenseura. Asia ei toistaiseksi vaikuta tamperelaisen jääpallon toimintaan käytännössä, mutta Kooveen pitkän tähtäimen tavoite on perustaa jossain vaiheessa joukkueita, jotka pelaisivat liiton sarjoissa.

– Pidetään toimintaa yllä ja katsotaan tulevaisuutta osallistujien määrän ja innokkuuden mukaan, Tuomas Hoppu toppuuttelee pohdintoja joukkueiden kokoamisesta.

Vaikka Tampereella ei ollut ennen viime talvea vuosikausiin mitään virallista jääpallotoimintaa, on kaupungissa kuitenkin nähty lajin otteluita.

Vuodesta 2016 alkaen Koovee on pelannut lähes joka vuosi porilaista Ikikerää vastaan. Helsingin Botnia ja Porin Narukerä pelasivat Pyynikillä miesten Bandyliigan ottelun helmikuussa 2019. Paikalla oli yli 600 katsojaa.

Sorsapuistossa pelattiin viime kaudella poikien U16-sarjan ottelu sekä naisten ystävyysottelu Koovee-Botnia.

Kuluvana talvena on ainakin HIFK:n miesten kolmosjoukkue tulossa pelaamaan Sorsapuistoon. Sen lisäksi on Hopun mukaan mahdollista saada Tampereelle naisten Bandyliigan peli kevätkaudella, mutta asia ei ole vielä varma.

Tampereelle tulee vuoden kuluttua kaksi uutta tekojäärataa. Na valmistuvat Hervantaan ja Lielahteen.

Uudet radat eivät ilmeisesti muuta kaupungin jääpallotoiminnan olosuhdetilannetta ja Sorsapuisto onkin Hopun mielestä riittävän hyvä kenttä nykyisen harrastajamäärän palvelemiseen.

– Mielestäni Pyynikille pitäisi tehdä tekojäärata ja päästää jääpalloilijatkin sinne. Pyynikki olisi silloin Suomen hienoin jääpallokenttä. Missään muualla ei olisi niin hienoa katsomoa, Tuomas Hoppu sanoo.