Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sellainen vuosi 2022... | Kaivannon grilli pelasti Marjutin koronalta – "Irwin saapui grillille todella nälkäisenä todeten, että balkanmakkara maistuisi"

Marjut Järvinen päätyi jatkamaan suvulleen kuulunutta grilliä, johon liittyy paljon lapsuudenaikaisia muistoja.

Tamperelainen julkaisee joulun, vuodenvaihteen ja loppiaisen aikana vuoden 2022 luetuimpia ja kiinnostavimpia juttuja. Tämä juttu julkaistiin Tamperelaisen nettisivuilla 9.7.2022.

Lähes viikon jokaisena päivänä Marjut Järvisen löytää grilliltään, joka sijaitsee Kaivannon sillan kupeessa.

Kaivannon grilli on kuulunut Järvisen suvulle jo useita vuosikymmeniä, sillä hänen vanhempansa toimivat siinä yrittäjinä. Järvisen vanhemmat myivät grillin hänen velipuolelleen 1980-luvulla, jolloin se toimi nimellä Jampan grilli.

Kolme vuotta sitten, juuri ennen koronaa, Järvinen osti grillin kälyltään. Hän päätti vaihtaa nimen takaisin alkuperäiseen Kaivannon grilliin, sillä siihen liittyi paljon muistoja.

Grillin lisäksi Järvinen toimii Vehoniemen Alamajan kahvila- ja tilausravintola yrittäjänä. Korona kuritti yrittäjää, sillä kaikki juhlat peruuntuivat, eikä Alamajalle riittänyt asiakkaita. Tällöin grilli sai aivan uuden merkityksen – se pelasti yrittäjän.

– Ei grilli kultakaivos ole, mutta pitää hengissä, toteaa Järvinen.

Täällä tehdään asiakkaalle, eikä valmiiksi.

Jännittäjäksi itseään kuvaileva Järvinen kertoi valvoneensa kaksi viikkoa ennen grillin avaamista. Vaikka Järvisellä oli kokemusta grillillä työskentelystä nuoruusajoilta, hän tiesi yrittäjyyden olevan raakaa työtä. Järvinen muistelee vanhempiensa tehneen todella paljon töitä yrittäjinä. Hänelle ei päässyt syntymään kiiltokuvamaista mielikuvaa yrittäjyydestä.

– Kaikki eivät ymmärrä, mihin ryhtyvät. Tämä ei ole vain työtä vaan elämäntapa, Järvinen toteaa.

Puheliasta ja pirteää Järvistä ei jännittäjäksi uskoisi. Haastattelun lomassa Järvinen palvelee asiakkaita iloisesti ja loihtii nopeasti herkulliset hampurilaiset. Hän kertoo nauttivansa kiireestä, sillä siinä pääsee kilpailemaan itsensä kanssa.

Jos olisi mahdollista Järvinen olisi mielellään aina grillillä tekemässä hampurilaisia, mutta naurahtaa, että mies ei pärjäisi yksin kahvilassa leipomassa.

Järvisellä on paljon muistoja grilliltä vuosikymmenien takaa. Erityisesti mieleen on painunut laulaja Irwin Goodmanin vierailu grillillä.

–Irwin saapui grillille todella nälkäisenä todeten, että balkanmakkara maistuisi, Järvinen kertoo.

Pelkkä balkanmakkara on kuitenkin vain hiukopala, joten Järvinen päätyi lennosta keksimään Irwinille ihan oman balkanmakkara-hotdogin.

– Irwin tykkäsi siitä ihan hirveästi, Järvinen kertoo hymyillen. Hän tuli uudemman kerran ja pyysi minua tekemään samanlaisen, Järvinen jatkaa.

Järvinen toimii yksin yrittäjänä, mutta perhe on tärkeä tuki ja henkireikä uurtamisen keskellä. Ennen grillin avaamista Järvinen kierteli miehensä kanssa Pirkanmaan grilleillä.

Häntä häiritsi usein ruokalistojen tarjonnan laajuus ja sekavuus. Järviselle oli selvää, että hän haluaisi tarjota asiakkailleen perinteisen grillin, eikä nykypäivän kebab- tai pikaruokaravintolaa.

–Täällä tehdään asiakkaalle, eikä valmiiksi, Järvinen tiivistää.

Listalle mahtuu perinteisen hampurilaisen ja höyrymakkaran lisäksi kuitenkin myös erikoisuuksia, kuten tamperelaiset pärämätsit ja Järvisen isän kehittelemä Erikoislihapiirakka, jonka välistä löytyy salaisella reseptillä valmistettua sinappia.

– Emme käytä normaalia sinappia, vaan isäni kehittelemää sinappia. Se on hieman tulinen, mutta makea, Järvinen kuvailee.